Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Úrad Prešovského samosprávneho kraja dnes navštívili stovky ľudí

Na chodbách sídla Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes netradične znela hudba a rozvoniavali kulinárske špeciality. Zaplnili ich stovky návštevníkov, ktorí zavítali na Deň otvorených dverí.

Úrad Prešovského samosprávneho kraja dnes navštívili stovky ľudí

Akcia je súčasťou série podujatí, ktoré sa uskutočňujú pri príležitosti 10. výročia existencie VÚC.

"Toto je príležitosť na to, aby sme verejnosti ukázali, aké sú kompetencie VÚC, ale takým obyčajným, nie úradníckym spôsobom. Preto sa na úrade prezentujú naše školy, kultúrne organizácie a sociálne zariadenia", uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
Hneď vo vstupných priestoroch mali návštevníci možnosť sledovať umenie Poddukelského umeleckého ľudového súboru, ktorý je profesionálnym telesom v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Okrem toho sa tu nachádza výstava prác klientov domovov sociálnych služieb, ktoré vznikajú v rámci záujmovej činnosti a arteterapie.

Na prvom poschodí si ľudia mohli prezrieť makety drevených chrámov zo zbierky Šarišského múzea v Bardejove, ktoré sú špecifikom tamojšej sakrálnej architektúry.

Atmosféru regionálnej jedinečnosti na tomto poschodí dotvárala aj ochutnávka tradičných jedál z kuchýň východného Slovenska. Pre návštevníkov ju pripravili študenti Hotelovej akadémie v Prešove. Tí rovnako ukázali a svoje barmanské umenie pri miešaní nápojov.

Okrem toho, že záujemcovia mohli sledovať program, zapojili sa aj do súťaží o ceny. Tí, ktorých zaujímala móda, mali príležitosť vidieť modely šiat či zaujímavé práce vizážistov.

"Mne sa zdá, že je to dobrá vec, pretože sa ľudia aspoň zoznámia s tým, čo tieto organizácie robia. Je tu skutočne veľa pekných vecí, vidno, že máme na východe čo ukázať a je tu veľa talentovaných ľudí", povedala návštevníčka z Bardejova.

Pozornosť pútala aj veľká sklenená kocka, v ktorej sa nachádzali napodobeniny 500-eurových bankoviek. Fitzeková uviedla, že prvý rozpočet PSK v roku 2002 bol schválený vo výške niečo vyše 2,2 milióna eur. Prechodom kompetencií na samosprávy sa stále zväčšoval a v roku 2010 dosiahol úroveň 160 miliónov eur.

"V tomto priehľadnom trezore môžu občania vidieť, ako by reálne vyzeral balík peňazí, ktorý predstavuje 170 miliónov eur. S takýmto rozpočtom totiž musí hospodáriť PSK v tomto roku", vysvetlila hovorkyňa.

Doplnila, že séria podujatí, ktorými si pripomenú výročie vzniku samosprávy, vyvrcholí 20. decembra odovzdávaním Ceny PSK a Ceny predsedu PSK v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. V tento deň pred 10 rokmi totiž prví poslanci a predseda PSK zložili slávnostný sľub.

Foto: greatmilan

Súvisiace články
27.10.2011 Foto: Deň Prešovského kraja
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK