Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Zber plastov už aj v Prešove

Technické služby mesta Prešov a.s. prichádzajú v týchto dňoch s ďalšou novinkou pre občanov. V súlade s koncepciou nakladania s komunálnym odpadom v meste Prešov zavádzajú separáciu plastových fliaš ( PET-fliaš ).

Do 466 domácností v rodinných domoch v lokalitách Rúrky, Šalgovík a Táborisko rozvezú špeciálne zberné vrecia, do ktorých budú mať obyvatelia možnosť zbierať vytriedené nevratné plastové fľaše od minerálnych vôd, limonád a pod. všetkých objemov od 0,25 do 2 litrov. Vždy v poslednú sobotu v mesiaci sa v dopoludňajších hodinách uskutoční zber vytriedených plastových fliaš, pri ktorom pracovníci TSmP naplnené zberné vrecia vyprázdnia do zberového vozidla a vrecia vrátia do domácností resp. ich pri poškodení vymenia za nové. Zberné vrecia môžu občania vyložiť na obvyklé miesto, kde vykladajú smetné nádoby. Zberové vozidlo Technických služieb sa na každej ulici ohlási klaxónom. Zber a dodávka zberných vriec sa bude uskutočňovať bezplatne.
Keďže plasty predstavujú takmer 10% komunálneho odpadu a sú veľkým rizikom pre naše životné prostredie pre svoju dlhú dobu rozkladu, snahou je postupnými krokmi v separácii jednotlivých zložiek odpadu pripraviť podmienky na jej celoplošné zavádzanie v našom meste. Predpokladá sa, že pokiaľ sa občania aktívne zapoja a naučia sa separovať odpad, začiatkom roka 2003 pristúpia TSmP a.s. k trvalému umiestneniu kontajnerov na plasty v týchto lokalitách a k ďalšiemu rozšíreniu na ostatné časti mesta.

D.Vojteková

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK