PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/9243/v_meste_spominali_na_vosr_i_udalosti_17-_novembra.html

V meste spomínali na VOSR i udalosti 17. novembra

Dve udalosti novodobých dejín, ktoré sa v pamäti ľudí spájajú s mesiacom november, si dnes pripomenuli v Prešove.

S nádychom recesie si v centre Prešovčania zaspomínali na niekdajšie oslavy Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Druhou pamätnou udalosťou je 17. november, kedy sa v roku 1989 definitívne v bývalom Československu rozpadol komunistický režim.

Na námestí sa stretli desiatky ľudí, vypočuli si koncert hudobnej skupiny Mloci a tí, ktorí mali šťastie, dostali banán či mandarínku. Takto ľahko dnes dostali to, čo niekedy mohli ochutnať iba na Vianoce. Podujatie, ktoré spája ideovo diametrálne odlišné historické momenty, pripravilo mesto Prešov a Prešovská univerzita.

"Na mladosť sa vždy spomína v dobrom aj na lampiónový sprievod, ale chceli sme si pripomenúť najme tú novembrovú Nežnú revolúciu, ktorá nám priniesla slobodu voľby a demokraciu", povedal pre TASR primátor Prešova Pavel Hagyari.

Rektor PU René Matlovič zdôraznil, že 17. november je dôležitý dátum pretože sa viaže na vystúpenie študentov proti dvom totalitným ideológiám, nacizmu aj komunizmu.

"Študenti vždy mali dostatok sebareflexie aj reflexie spoločnosti na to, aby upozornili na to, čo je nežiaduce a že sa treba vrátiť na tú správnu normálnu cestu vývoja", povedal Matlovič.

Na VOSR v meste spomínali mladí i tí skôr narodení. Staršia Prešovčanka uviedla, že dnes je to s úsmevom, ale pred rokmi to tak nebolo.

"Boli výročia a sviatky, keď sa nás nepýtali, či chceme ísť do sprievodu, či máme chuť manifestovať. Jednoducho sme museli ísť, ale väčšinou sa to skončilo tak, že sme si náladu nenechali pokaziť", povedala dôchodkyňa.

Podobné skúsenosti s režimom, ktorý vedel znepríjemniť a otráviť ľuďom život, má aj Michal. "Prišiel som, lebo musím. Spomínam si na to veľmi nerád, je to jedno veľmi trápne obdobie v mojom živote", povedal Michal.

Symbolicky na poriadok počas zhromaždenia v centre mesta dozerali dve motorizované hliadky Verenej bezpečnosti. Po slávnostných zdraviciach sa z pešej zóny pohol lampiónový sprievod. Ten však počtom ani zďaleka nedosahoval mohutnosť sprievodov z minulosti.

Napokon sa sprievod presunul do vysokoškolského areálu Prešovskej univerzity, kde sa oslavoval Deň študentstva a programom si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie.

 
14.11.2011 | Autor: TASR | Spoločnosť | čítané: 2286 krát