Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Budúcnosť v Prešovskom kraji vidia odborníci vo vodnej energii

Program využívania obnoviteľných zdrojov energie stanovil ako prioritu pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) využívanie vodnej energie.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Po nej nasleduje biomasa, veterná, geotermálna a slnečná energia. Potenciál na výrobu vodnej energie majú hlavne rieky Poprad, Torysa a vodná nádrž Domaša. Tento program môže podľa odborníkov Slovensku pomôcť dodržať záväzok voči Európskej únii zvýšiť podiel výroby tepla a elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.

Odhadovaný potenciál PSK do roku 2020 je v oblasti vodnej energie na úrovni 12,34 GWh ročne. Bez veľkých vodných elektrární by pokryli celú túto výrobu práve malé vodné elektrárne. V súčasnosti pritom z celkovej spotreby energie vyrábajú malé vodné elektrárne iba 1,5 percenta elektrickej energie. Najväčšou vodnou elektrárňou je v kraji Veľká Domaša“, uviedol vedúci katedry hydrotechniky Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Peter Dušička.

Príkladom správneho využívania vodných tokov je rieka Poprad. V súčasnosti sa na jej koryte stavajú dve malé vodné elektrárne, každá s výkonom do 1 MW Jednou z nich je malá vodná elektráreň Ružbašská Míľava, ktorej súčasťou bude aj unikátny štetinový rybovod. Originálne riešenie štetín, pripomínajúcich riečne riasy, má pomôcť rybám v ich prirodzenom prúdení. Plány na výstavbu ďalších vodných diel na rieke Poprad sú v štádiu prípravy.

Slovensko má veľmi dobré podmienky na výrobu elektrickej energie z vodných zdrojov. To sa dá realizovať aj vďaka malým vodným elektrárňam. Tento potenciál však zatiaľ využívame len približne na štvrtinu, čo je škoda. Ide totiž, na rozdiel od solárnej alebo veternej energie, o pomerne stabilný zdroj dodávky elektrickej energie. Navyše, hydropotenciál, čiže energia obsiahnutá vo vodnom toku, je majetkom Slovenskej republiky. Nositeľka primárnej energie - voda - nie je závislá na dovoze z iných štátov, ako je tomu u doteraz veľmi využívaných energetických zdrojov - plyn, ropa, uhlie, jadrové palivo“, doplnil Dušička.

Foto: L. Popovič
Projekty v PSK budú investori schopní realizovať po úspešnom ukončení schvaľovacieho procesu, ktorému predchádza prieskum územia, nasleduje výstavba elektrárne a v závere uvedenie do prevádzky. Na základe týchto plánov je však možné vidieť ekonomický potenciál vodnej energie v kraji do roku 2020. Ten môže pomôcť Slovensku dodržať záväzok voči Európskej únii, a síce zvýšiť podiel výroby tepla a elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov zo súčasných štyroch na dvanásť percent.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK