Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto Prešov a PSK pripravujú výmenu pozemkov

Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú výmenu nehnuteľného majetku, ktorá sa má dotknúť napríklad Kuzmányho ulice, ale aj ďalších pozemkov.

Predseda PSK Peter Chudík a primátor Prešova Pavel Hagyari dnes po stretnutí informovali novinárov, že ide o predbežnú dohodu a po spracovaní dokumentácie budú návrhy predložené na schválenie zastupiteľstvám.

"Súčasťou tejto výmeny má byť pozemok na Kuzmányho ulici, ktorý je vo vlastníctve mesta. Okrem toho by mesto na vyšší územný celok previedlo aj časť pozemkov pred sídlom PSK v Prešove", povedal Hagyari. Nevysporiadané pozemky, po ktorých má prechádzať nová komunikácia, niekoľko rokov bránia dostavbe cesty.

"Jeden z majiteľov dotknutých parciel má takú podmienku, že svoj pozemok s rozlohou 517 štvorcových metrov nechce predať len tak. Chce naspäť 285 štvorcových metrov hneď vedľa, a to je majetkom mesta", povedal Chudík a dodal, že pozemok by PSK previedol na súkromného vlastníka a zvyšok by doplatili.

Zo strany regionálnej samosprávy ide o posledný úsek, ktorý potrebuje na vysporiadanie. Hagyari uviedol, že v prípade kúpy pozemkov od nemocnice, by vec mala byť doriešená v priebehu týždňa.

Podľa predbežnej dohody by ako protihodnotu malo mesto dostať plochu v areáli strednej školy.

"Mesto má záujem o staré hádzanárske ihrisko na Baštovej ulici, ktoré je v súčasnosti nevyužívané a patrí Hotelovej akadémii v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK", konštatoval primátor. Podľa neho by tento priestor mohla radnica využiť napríklad na vybudovanie športového areálu alebo by tu mohli vybudovať parkovací dom. O využití by v konečnom dôsledku rozhodlo mestské zastupiteľstvo.

"Dôsledok tejto našej predbežnej dohody je, že zajtra predložím na zastupiteľstvo materiál 'Nevyužitie predkupného práva k hádzanárskej hale', ktorú vlastní Hádzanársky klub Tatran Prešov", informoval Hagyari.

O hádzanársku halu prejavila záujem Hotelová akadémia, ktorá ju chce získať do vlastníctva a využívať na vyučovanie telesnej výchovy a športové aktivity.

Prešovský župan predpokladá, že uvažované majetkové prevody medzi mestom a VÚC by regionálne zastupiteľstvo mohlo prerokovať niekedy vo februári budúceho roka.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK