Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Členovia SDKÚ-DS žiadajú zastaviť proces predaja akcií DPMP

Proces rokovania o ponuke investora o odkúpení 51-percentného podielu akcií Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), by sa mal podľa členov SDKÚ-DS Ondreja Mateja a Jozefa Muránskeho okamžite zastaviť.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Prešovský primátor Pavel Hagyari si myslí, že okolo tejto záležitosti je zbytočne vytváraný rozruch, pretože radnica návrh na odpredaj nedala a táto ponuka prišla zvonka.

Záujemca údajne ponúkol mestu odkúpenie tohto balíka za 1,6 milióna eur. Matej tvrdí, že len účtovná hodnota spoločnosti je niekoľko násobne vyššia a preto sa takýmto návrhom nemal primátor vôbec zaoberať.

"Vyzývame okamžite zastaviť takto pripravovaný predaj. Okrem toho treba realizovať audit v DPMP s ohľadom na efektívne hospodárenie a riadenie s dopadom na potrebu vstupu strategického investora, aby z toho jasne vyšlo, či je takýto vstup potrebný", povedal dnes pred novinármi Matej.

Konštatoval, že v zásade neodmietajú vstup investora do podniku, ak to pomôže jeho rozvoju, ale je to potrebné robiť prostredníctvom medzinárodnej súťaže, pričom by malo byť garantované zachovanie MHD.

Možnému predaju nie je naklonený ani mestský poslanec Vasiľ Janko (SDKÚ-DS), ktorý je zároveň členom predstavenstva DPMP. Ten dnes uviedol, že predstavenstvo sa touto ponukou zatiaľ nezaoberalo.

Primátor odmietol, že by mesto pripravovalo privatizáciu DPMP, lebo žiadne takéto rozhodnutie nikto neprijal.

"Denne dochádzajú podnety na odpredaj či kúpu majetku od menších pozemkov až po takéto ponuky. Mojou zákonnou povinnosťou je zaradiť ich do komisie. Tak som urobil aj teraz", zdôrazni Hagyari. Ponuka vraj má byť dnes prezentovaná na strategickej komisii a myslí si, že nebude prijatá.

Povedal, že ak by aj bola všeobecná zhoda poslancov ohľadom predaja akcií DPMP, čo nepredpokladá, určite by mesto vyhlásilo medzinárodný tender. Primátor uviedol, že nepozná konkrétne podmienky a o finančnej ponuke sa dozvedel neformálne.

"Mne sa zdá táto ponuka pomerne nízka. Nie som určite za privatizáciu dopravného podniku, tak som sa tým ďalej nezaoberal. Predpokladám, že dnešným rokovaním komisie sa to ukončí a pevne verím, že prestane zbytočné plašenie občanov nejakou privatizáciou. Nič také sa nechytá", povedal Hagyari. Dodal, že ani pri diskusiách s poslancami nikto z nich nebo naklonený takémuto riešeniu.

Súvisiace články
26.11.2011 Investor prejavil záujem o kúpu 51 % akcií dopravného podniku
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK