Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Námestníčka FNsP pripustila, že v práci dnes nebolo vyše 50 lekárov

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP), pre ktorú platí núdzový stav, zasadá bezpečnostná rada prešovského obvodu.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Počas rokovania s krátkym vyhlásením pred novinárov predstúpila námestníčka riaditeľa FNsP pre ošetrovateľstvo Jana Jurášeková. K aktuálnemu stavu uviedla, že pôvodne podalo výpovede 171 lekárov, z ktorých 29 výpovede stiahlo. Ďalej uviedla, že lekári vo výpovediach si prevzali príkaz o pracovnej povinnosti v zmysle platnej legislatívy.

Námestníčka najskôr prečítala z vyhlásenia, že lekári dnes nastúpili do práce, liečebné výkony prebiehali v riadnom režime, rovnako sa vraj podľa plánu uskutočnili aj operačné výkony.

Na otázku novinárov, či je pravda, že lekári dnes na niektorých oddeleniach z rôznych dôvodov v práci neboli, odpovedala, že k tejto situácii sa vyjadria neskôr. Následne však pripustila, že v práci dnes nebolo asi 50 lekárov.

"Lekári, ktorí sú vo výpovediach, si prevzali dnes príkaz na povinnosť pracovnej činnosti. Čiže tento príkaz sú povinní rešpektovať a sú povinní zajtra nastúpiť na pracovný výkon", povedala Jurášeková. Potvrdila, že toto opatrenie sa týkalo všetkých lekárov.

Na otázku, ako budú o pracovnej povinnosti informovaní tí lekári, ktorí dnes neboli v práci, odpovedala, že po dohode s obvodným úradom, bol vydaný príkaz riaditeľa aj s konkrétnym zoznamom lekárov, celoplošne na jednotlivé oddelenia.

"To sa ráta, ako keby boli oboznámení, čiže niektorí boli jednotlivo, niektorí celoplošne v rámci oddelenia. Je to vlastne tak, že je to platné, ak je to dané na oddelenie, tí lekári sú povinní nastúpiť k pracovnej činnosti", vysvetlila námestníčka. Zdôraznila, že postupovali podľa manuálu ministerstva zdravotníctva a pokynov obvodného úradu.

"Vychádza príkaz riaditeľa, aby primári každé ráno hlásili počet lekárov na oddeleniach, či sú schopní zabezpečiť riadnu prevádzku, alebo potrebuje byť oddelenie v akútnom režime, alebo či vôbec môže byť poskytovaná starostlivosť", konštatovala námestníčka a doplnila, že presnejšie informácie o konkrétnych krokoch budú známe vo štvrtok (1.12.) ráno, kedy bude jasné, koľko nastúpi lekárov do práce.

Podľa informácií TASR dnes napríklad na oddelení traumatológie pracovali len piati lekári, pričom v bežnom režime ich je počas pracovného dňa asi 15.

"Podľa mne dostupných informácií dnes do práce nenastúpilo asi 75 lekárov", uviedol podpredseda Lekárskeho odborového združenia pri FNsP v Prešove Silvester Smolnický. Dodal, že on v práci nebol a neprevzal si ani príkaz na pracovnú povinnosť. Ešte dnes vraj odchádza do zahraničia, kde dostal ponuku na pracovné miesto.

Súvisiace články
7.12.2011 Lekári z FNsP v Prešove podpisujú nové zmluvy a vracajú sa na oddelenia 6.12.2011 Vo fakultnej nemocnici sa pripravujú zmluvy na podpis 5.12.2011 Odborári rokovali s vedením FNsP, lekári zatiaľ zmluvy nepodpísali 5.12.2011 Situácia vo FNsP sa podľa jej vedenia v porovnaní s piatkom zlepšila 4.12.2011 Vo FNsP J. A. Reimana v Prešove zatiaľ lekári zmluvy nepodpisujú 3.12.2011 Víkendový režim v FNsP Prešov prebieha štandardným spôsobom 2.12.2011 Vo FNsP v Prešove dnes nenastúpilo do práce 118 lekárov 1.12.2011 Vo FNsP v Prešove dnes nenastúpilo do práce 101 lekárov 1.12.2011 LOZ lekárom: Dnes pokojne oddychujte 1.12.2011 Všetci lekári v Spiškej Novej Vsi svoje výpovede stiahli. 30.11.2011 Niektorí lekári vo FNsP v Prešove dnes nenastúpili do práce
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK