Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poslanci PSK schválili zvýšenie cestnej dane o 12 percent

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré sa týka zmien sadzby dane z motorových vozidiel.

O spomínanom VZN v priebehu tohto roka rokovalo regionálne zastupiteľstvo už niekoľkokrát, stále sa však nenašla dostatočná trojpätinová podpora zo stany poslancov. Zvýšenie nepodporovali členovia poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS.

Dnes schválený návrh VZN zavádza nové sadzby dane z motorových vozidiel, ktoré sú oproti pôvodným navýšené o 12 percent. Predseda pravicového klubu Juraj Hurný uviedol, že ich podmienkou na súhlas s navýšením dane bolo to, aby vedeli ovplyvniť to, do ktorých oblastí tieto peniaze pôjdu. To bolo predmetom rokovaní klubu s predsedom PSK Petrom Chudíkom.

"Peniaze z navýšenia pôjdu na dotačný program pre obce a mestá na podporu regionálneho rozvoja, taktiež na navýšenie platieb pre deti v súkromných a cirkevných školách", konštatoval Hurný.

Dodal, že z týchto peňazí sa vyčlení aj dotácia na vykrytie strát vo verejnom záujme v prímestskej oprave, ktorú v okolí Prešova prevádzkuje Dopravný podnik mesta Prešov.

Chudík pre TASR uviedol, že počas dvoch rokov malo PSK nižšiu daň ako všetky ostatné samosprávne kraje. Takže toto navýšenie považuje za akési dorovnanie vo vzťahu k nim. Vyjadril spokojnosť s tým, že zo zvýšeného príjmu, ktorý príde do kasy VÚC, budú môcť opäť podporiť inštitúcie a samosprávy, čo predtým fungovalo ako projekt Neziskového fondu PSK (NEFO).

"Takže aj v zlých časoch sme sa v podstate vrátili k tomu, aby sme vytvorili nejakú podporu pre iných. Aj toto bolo výsledkom dohody medzi poslaneckými klubmi", povedal Chudík.

Za návrh VZN, ktorým sa určujú sadzby dane z motorových vozidiel na území Prešovského kraja, napokon zahlasovalo 55 poslancov, nikto sa nezdržal a jeden bol proti.

Súvisiace články
6.12.2011 PSK bude v roku 2012 hospodáriť s rozpočtom vo výške 140,9 milióna eur
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK