Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto si od Istrobanky požičalo 40 miliónov Sk

Na sumu 40 miliónov Sk podpísal 8. augusta primátor Prešova Juraj Kopčák úverovú zmluvu s predstaviteľmi Istrobanky, a. s. Úver, ktorý pochádza z prostriedkov Európskej investičnej banky z Bruselu a Istrobanka je účastníkom tejto úverovej linky, je úročený 13,55 percenta a splatný do roku 2008. Podobné prostriedky na krytie svojich investičných potrieb získalo mesto Prešov od Istrobanky už aj vlani. Riaditeľ prešovskej pobočky Istrobanky Ľubomír Senderák zdôraznil, že výška úroku je pre mesto Prešov výhodná tým, že nepodlieha "turbulenciám na medzibankovom trhu" v SR. Základom úroku je diskontná sadzba Národnej banky Slovenska, ktorá od januára 1996 je stabilná 8,8 percenta, k tomu sa pripočítali marže NBS a Istrobanky.

Uzavretiu úverovej zmluvy predchádzala zo strany bánk tvrdá analýza ekonomiky mesta Prešov, ktorá ukázala, že nie je v žiadnom prípade ohrozená návratnosť prostriedkov. Mesto Prešov i tak ručí v zmluve uvedenými nehnuteľnosťami, ktorých zoznam schválilo Mestské zastupiteľstvo v Prešove. J. Kopčák v tejto súvislosti uviedol, že z ôsmich krajských miest v SR je mesto Prešov spolu s Nitrou najmenej zadlženým v prepočte na 1 obyvateľa. Ako dodal, ešte sa im nestalo, aby doteraz nemohli splácať úvery a aby v prospech veriteľa prepadol niektorý objekt, ktorým mesto ručilo za úver.

Úverová zmluva s Istrobankou je tohto roku v poradí druhou, ktorú mesto Prešov uzavrelo pri získavaní cudzích zdrojov na krytie svojich investičných zámerov. Pred pár týždňami podpísal J. Kopčák úver na 30 miliónov Sk s Ľudovou bankou. Dnes k tomu dodal, že mesto Prešov zrejme už ani ďalšie cudzie zdroje (na tento rok mestský parlament odsúhlasil ich prijatie vo výške 110 miliónov Sk) nebude potrebovať. Získalo už tohto roku totiž zo štátneho rozpočtu 25 miliónov Sk, ďalej sa uchádza o získanie 35 miliónov Sk návratnej pôžičky za úrok 3,5 percenta a splatnej 30 rokov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Ak by sa to nepodarilo, tak v zálohe má ešte možnosť získať úver Prvej stavebnej sporiteľne, a. s. Pôvodný zámer požičať si od nej tohto roku 50 miliónov Sk bude však revidovaný na maximálne 20 miliónov Sk. Navyše J. Kopčák oznámil, že Fond národného majetku SR má voči mestu Prešov záväzok v podobe nepreplatených vyše 5 tisíc dlhopisov, čím sa mestu môžu ujsť peniaze získané z predaja Slovenských telekomunikácií.

Mesto Prešov a Istrobanka spolupracujú už 6 rokov a tento peňažný ústav bol prvý, kto požičal mestu. Išlo o formu emisie komunálnych obligácií na sumu 30 miliónov Sk. Tú mesto splatilo v termíne k 01. augustu 1999 a nie sú ani žiadne hrozby, aby nezvládlo podobný úkon vo vzťahu k 2. emisií takýchto obligácií z Istrobanky v sume 50 miliónov Sk a to k 01. máju 2001.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK