Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešovský samosprávny kraj ôsmykrát ocenil osobnosti regiónu

K vyše štyridsiatim nositeľom ocenení za výnimočný prínos k rozvoju Prešovského kraja pribudlo v tomto roku ďalších šesť. Ceny si prevzali počas slávnostného programu v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, ktorým si v utorok (20.12.) večer zároveň pripomenuli 10. výročie vzniku regionálnej samosprávy.

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková informovala TASR, že spomedzi 18 návrhov na udelenie Ceny PSK v roku 2011, ktoré úrad zaevidoval, poslanci napokon vybrali troch laureátov. Za celoživotné dielo v oblasti archívnictva, regionálnych dejín Spiša a za bohatú publikačnú činnosť ocenili historika Ivana Chalupeckého z Levoče. Ďalším oceneným je biskup Východného dištriktu ECAV na Slovensku Slavomír Sabol za šírenie myšlienok náboženskej tolerancie, duchovnú prácu s mládežou a ochranu tradičných rodinných hodnôt. Tretím oceneným je Divadlo Jonáša Záborského v Prešove za dlhoročnú kultúrnu osvetu, rozvoj a propagáciu divadelného umenia doma aj v zahraničí.

Okrem toho sa večer odovzdávali aj Ceny predsedu PSK. Predseda samosprávneho kraja Peter Chudík sa v tomto roku rozhodol udeliť cenu folklórnemu súboru Makovica zo Svidníka za výnimočnú prezentáciu národnostnej kultúry. Za angažovaný, profesionálny a vysoko humánny prístup k starostlivosti o ťažko chorých ocenili zariadenie Slnečný dom v Humennom. Napokon ako tretí získal cenu regionálny historik a publicista Ivan Bohuš z Tatranskej Lomnice za celoživotné dielo a osobnú zaangažovanosť pri propagácii tatranského regiónu.

Fitzeková pripomenula, že PSK od roku 2004 takto ocenil viac ako 40 osobností a inštitúcií. Medzi doterajších držiteľov Ceny PSK patria napríklad prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč, Prešovská univerzita, eurokomisár Ján Figeľ, kardinál Jozef Tomko, Horská záchranná služba či folklórny súbor Šarišan.

Predseda PSK doteraz cenu udelil napríklad Hokejovému klubu Poprad, hádzanárskemu klubu Tatran Prešov, hereckému manželskému páru - Jožovi a Kvete Stražanovcom či speváčke Márii Mačoškovej.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK