Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Unikátny slovenský hudobný projekt bude sledovať etický rozmer hudby

V týchto dňoch bola otvorená nová verejná hudobná skúšobňa, ktorá má spolu so vzdelávacími aktivitami vytvoriť inšpiratívne umelecké prostredie. Skúšobňa je na Slovensku jedinečná v dodržiavaní etického rozmeru hudby na základe kódexu, ktorý bol špeciálne pre tento účel vypracovaný na Viedenskej univerzite.

Plne vybavenú verejnú skúšobňu hostí Stravovňa a večerný podnik U Babičky, ktorý sa nachádza v historickom centre Prešova na Hlavnej 80. Vstup do priestorov je v podchode známom účinkovaním pouličnej speváčky a gitaristky Eriky, ktorá je súčasťou koloritu mesta.

Ako skúšobňa funguje? „Je potrebné sa zaregistrovať. Stiahnuť prevádzkový poriadok, podpísať ho a priniesť. Alebo si v meste, chceš si spontánne zahrať, prídeš sem, dám ti formulár, prečítaš si prevádzkový poriadok, podpíšeš ho a hraješ. Takže sa nemusíš registrovať cez internet“, vysvetľuje zakladateľ projektu, Peter Škvarek.

Ceny sú stanovené motivačne. Čím viac budú hudobníci skúšobňu využívať, tým menej budú platiť. Uplatňujú sa aj zľavy nastavené pre sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva.

Inovatívnou súčasťou skúšobne je kódex. „Náš etický kódex bol vytvorený na základe výskumu etiky hudby na Viedenskej univerzite a reaguje na relativizáciu hodnôt, ktorá je postmodernistickej spoločnosti vlastná. Výskum realizoval ThLic. Lukáš Petruš. Je to človek, ktorý je v hudbe zbehlý a robí výskum v psychológii hudby. Dôvodom vytvorenia etického kódexu boli zmluvné požiadavky majiteľa týchto priestorov, avšak je aj naším cieľom poukázať, že hudba má vplyv na psychiku človeka, čo je veľmi dôležité a v súčasnosti vidíme chýbajúci element etiky“. Kódex je menším experimentom. Jeho účinnosť sa ukáže časom.

V možnostiach skúšobne je aj nahrávanie. „Presadzujem, aby chlapci mali nahrávku s pomocou ktorej by sa mohli učiť. S našou kvalitou sa dá záznam v profi štúdiu zmástrovať, čo znamená konečnú úpravu, pridať výšky, efekty. Tento typ nahrávky je možné pustiť na komerčné účely“.

Pomôcť osvojiť si pojmy z kódexu bude úlohou vzdelávacieho programu. „Druhá vec, ktorú tu robíme je mimoškolská vzdelávacia činnosť. Ja to vo všeobecnosti rozlišujem na teóriu a prax. Keď niečo robím, potrebujem nadobúdať aj praktické zručnosti, aj teoretické. Vážnejším spôsobom do toho nezasahujeme, na to sú školy, prax, alebo život.

Pripravované prednášky budú orientované na bežného laického poslucháča hudby, ako aj na jej tvorcu, od amatérskeho stupňa až po profesionálny. Účastník tohto vzdelávacieho cyklu má získať kritický odstup od komerčnej a marketingovej hudobnej sféry s cieľom uvažovať nad obsahom a posolstvom hudby, ktorú počúva a necháva na seba pôsobiť.

Prednášať budú odborníci z viacerých oblastí. Slova sa ujme špecialista na komunikáciu, právnička špecializujúca sa na autorské právo, psychológ či etnologička. Vypracované témy prednášok sa budú zaoberať otázkami: hudba ako marketingový nástroj - rozoberať sa budú podvedomé vplyvy, hudba a folklór - ako hudba pomohla osvojiť si nacionálne myšlienky, pirátstvo, hudba a etika - dá sa vôbec hudba hodnotiť eticky, ktorá hudba je dobrá, ktorá je zlá hudba? Prvé prednášky sa uskutočnia vo februári.

V prvom polroku sa v priestoroch podniku budú konať hudobné večery, zamerané hlavne na koncerty vážnej hudby v komornej atmosfére. Každé dva týždne vo štvrtok ich budú striedať gitarové večery. Pre chlapcov zo skúšobne sa pripravuje hudobná súťaž v spolupráci s už existujúcimi súťažami. Svoje koncerty si môžu hudobníci nahrať tiež. Ďalšie informácie si môžete pozrieť na stránke www.dxixot.sk.

Verím, že tu vznikne prostredie s akousi hudobnou aurou, kde človek dostane odpoveď. On hrá a nevie akú notu tam má dať, ale v tom silnom hudobnom prostredí správna myšlienka príde sama“, dodáva Peter Škvarek k projektu, ktorý hodnotí ako prínos v kultúrnom kontexte dnešnej spoločnosti aj Mgr. Peter Ruščin, PhD. z Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied.

Ukážka z nahrávania
Asistent
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK