PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/9511/historiu_obce_zlata_bana_zacala_pisat_tazba_zlata_a_draheho_opalu.html

Históriu obce Zlatá Baňa začala písať ťažba zlata a drahého opálu

Získavanie a dolovanie nerastného bohatstva v okolí obce Zlatá Baňa (okres Prešov) dalo meno tejto dedine v Slanských vrchoch.
Štôlňa Jozef
Štôlňa Jozef

Hoci dnes sa tu už vzácne kovy neťažia, históriu pripomínajú vchody do baní alebo haldy vyťaženej zeminy. Väčšina vchodov je zasypaná prípadne inak uzavretá. Výnimkou sú však niektoré bane, kde boli náleziská opálov.

Starosta obce Dušan Demčák uviedol, že prvá písomná zmienka o banskej osade pochádza z roku 1550. Volali ju Zlatý potok a terajší názov dostala až neskôr. Dnes je v obci asi 140 domov a má 430 obyvateľov.

Podľa historických dokumentov sa pod Rubáňom, Čiernou Horou a Jozefkou vraj už od 16. storočia ťažilo zlato. Ťažba bola časom prerušená a ďalšie pokusy obnoviť ju v rokoch 1730 – 1861 boli neúspešné. Podľa slov Demčáka ešte pred rokom 1989 boli vyhĺbené štôlne a konali sa prieskumné práce, ktoré mali predchádzať ťažbe drahých kovov. Táto činnosť však bola v 90. rokoch ukončená.
Ložiská zlata, ktoré sa tu majú nachádzať, nedajú spávať takzvaným čiernym zlatokopom. Stane sa, že pri zasypanom vchode sa objavia nové diery, ktoré vyhĺbili ziskuchtivci. "Raz sem dokonca prišiel nejaký turista z Ázie, mával časopisom, kde bol článok o tunajšom nerastnom bohatstve, a silou mocou chcel ísť kopať", spomína s úsmevom starosta. Obec už 12 rokov navštevujú aj desiatky legálnych zlatokopov. Tí sem prichádzajú, aby sa zúčastnili súťaže v ryžovaní zlata.
Tento vzácny kov však nebol jediným pokladom tohto územia. Až do začiatku 20. storočia sa tu ťažil opál. Jeho nálezisko sa rozprestiera v katastroch dnešných obcí Červenica, Zlatá Baňa a Zámutov.

Člen Nadácie Dubnícke opálové bane Martin Janček, ktorý sprevádza záujemcov po niektorých sprístupnených častiach banských diel na Dubníku, konštatoval, že dubnícky drahý opál bol vsadený do vzácnych šperkov, ktoré patria členom kráľovských rodov.

"Tie opálové bane v tomto regióne sú spôsobom ťažby unikátne. Nikde na svete sa drahý opál neťažil tak dávno a v takom rozsiahlom množstve. Opálové bane na Šimonke sú známe tým, že sa v nich vyskytoval aj čierny opál, ktorý je považovaný za najvzácnejší zo všetkých drahých opálov", povedal Janček.

Pripomenul, že drahý opál v oblasti Dubníka by sa mal nachádzať v kolekcii britskej kráľovskej rodiny, prekrásny šperk s opálom vraj mala aj prvá manželka Napoleona. Ako dodal, najväčším známym drahým opálom je Harlekýn, ktorý bol podľa jedného z písomných údajov nájdený v doline Olšavky, ktorá pramení pod Malou Šimonkou. V čase nálezu mal asi 600 gramov a je uložený vo viedenskej zbierke nerastov.

Foto: archív

 
7.1.2012 | Autor: TASR | Spoločnosť | čítané: 17067 krát