Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

PSK na ITF Slovakiatour predstaví históriu kráľovských miest

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa aj tento rok bude prezentovať na medzinárodnom veľtrhu ITF Slovakiatour 2012 v Bratislave.

Dôraz bude klásť na jedinečnosti regiónu a históriu miest Bardejov, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pripomenula, že na území kraja sa nachádzajú až dve tretiny všetkých kultúrnych pamiatok Slovenska. Zároveň je tu päť národných parkov a 180 chránených území, ktoré ponúkajú návštevníkom množstvo prírodných krás.

Fitzeková uviedla, že v roku 2001 Bardejov, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa vytvorili úspešnú marketingovú značku - Slovenské kráľovské mestá, pod ktorou sa spoločne prezentujú.

"Vo štvrtok 19. januára o 13. hodine je priamo v stánku PSK naplánovaná oslava výročia podpísania deklarácie o spolupráci Slovenských kráľovských miest za účasti všetkých zainteresovaných", dodala hovorkyňa. Zdôraznila, že tieto mestá si zachovali mimoriadne bohatú kultúrnu identitu a mnohé pamiatky sa dostali do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

"Každé mesto privedie so sebou na veľtrh reálnu postavu zo svojej histórie. Návštevníkom sa počas štyroch dní predstaví bardejovský kat, levočská Biela pani, kežmarská Čierna pani, či mešťan Gašpárek zo Starej Ľubovne", vysvetľuje hovorkyňa.

Tohtoročnou špecialitou expozície Prešovského kraja budú i makety drevených kostolíkov. Tie obyvatelia vo verejnej ankete hlasovaním zaradili medzi "sedem divov Prešovského kraja".

V rámci programu v stánku PSK na medzinárodnom veľtrhu vystúpi 19. januára mužská spevácka skupina Hačure z Humenného a 21. januára folklórne zoskupenie Alexanderčíkovci. Na piatok 20. januára popoludní je naplánovaná autogramiáda hokejistov z HC Lev Poprad.

Priamo v expozícii Prešovského kraja sa počas výstavy budú prezentovať viacerí vystavovatelia - mestá Prešov a Vysoké Tatry, Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry, Regionálne združenie tatranských a podtatranských obcí, Štátne lesy TANAP-u a ďalšie subjekty z oblasti cestovného ruchu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK