Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Podpísali slovensko-poľskú dohodu

Prešovský samosprávny kraj a Malopoľské vojvodstvo podpísali minulý týždeň v Prešove dohodu o spolupráci. Podobné vyhlásenie už predtým signoval s poľskou stranou krajský prednosta, tentoraz ide o dohodu z pozície krajskej samosprávy.

Podľa predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka sa má spolupráca uberať smerom k cestovnému ruchu, hraničným priechodom, školstvu a v podpore pri získavaní prostriedkov z fondov Európskej únie. „To sú prvé body, na ktorých sme sa dohodli. Je napríklad potrebné zosúladiť proces vo vzťahu k hraničným priechodom, aby boli na všetkých rovnaké podmienky z oboch strán,“ uviedol P. Chudík a podčiarkol, že po vstupe do EÚ hranice medzi krajinami prestanú platiť.

„Kultúrna spolupráca tu je. Možno slabšia, ale je. Prioritou spolupráce musí byť hospodárska oblasť,“ uviedol maršálek Malopoľského vojvodstva Marek Nawara a dodal, že treba myslieť na ekológiu, ale v prvom rade na rozvoj cestných sietí medzi krajinami. „Naši gorali mi v Zakopanom hovorili, že prečo majú spolupracovať s Popradom, veď je to čistá konkurencia. Povedal som im, že nie,“ povedal maršalek Nawara, podľa ktorého sú konkurenciou Zakopaneho a Popradu iné strediská. Napríklad v Tirolsku takéto turistické a lyžiarske sídla pospájali a prospelo im to.

Prínos poľskej strany vidí M. Nawara v znalosti problematiky čerpania prostriedkov z EÚ. „Fázu programovania sme už ukončili. Teraz zbierame konkrétne projekty. Môžeme byť nápomocný v tom, že vieme vysvetliť ako budujeme stratégiu regionálneho rozvoja.“

Foto: autor

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK