Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.

Európska komisia vyhlásila rok 2012 za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.

Logo RUVZPO

Upozorňuje na starnutie európskej populácie a na výzvy a možnosti, ako čeliť tomuto demografickému trendu. Percento európskej populácie staršej ako 65 rokov stúplo na 17,4 % v roku 2010 a prognózy predpokladajú jeho ďalší vzostup.

Cieľom európskeho roka je zamerať sa na podporu aktívneho starnutia, ktoré je podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie procesom, v ktorom sa optimalizujú možnosti zdravia, účasti a bezpečnosti s cieľom zvýšiť kvalitu života starších ľudí. To si vyžaduje vytvorenie lepších príležitostí pre starších ľudí, čo sa týka ich úlohy na trhu práce, boj proti chudobe, proti sociálnemu vylúčeniu, aktívne zapojenie sa do rodinného života a do spoločnosti a podporu dôstojného zdravého starnutia.

Je potrebné vyzdvihnúť užitočnosť starších osôb pre spoločnosť a hospodárstvo, podporovať vitalitu a dôstojnosť seniorov a umožniť im viesť nezávislý život. Splnenie týchto cieľov predpokladá realizovanie zmien v zlepšení prístupu starších ľudí na trh práce, v zdravotnej starostlivosti, sociálnych službách, celoživotnom vzdelávaní, problematike ubytovania, doprave a v ďalších oblastiach života.

Európsky rok 2012 je výzvou pre tvorcov verejných politík a celú občiansku spoločnosť. Národným koordinátorom je Úrad vlády SR, sekcia ľudských práv a rovnakého zaobchádzania, ktorý spracuje národný plán implementácie Európskeho roka aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami s kalendárom aktivít na národnej i európskej úrovni. V dňoch od 12. -18. marca sa uskutoční medzinárodná akcia , , Týždeň uvedomovania si mozgu“, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť verejností na ľudský mozog a jeho činnosť. Najviac informačných aktivít bude v týždni okolo 29. apríla (Európsky deň medzigeneračnej solidarity)a v týždni od 1.októbra (Medzinárodný deň starších). Ambasádormi európskeho roka sú známe osobnosti- herečka Zita Furková, lekár Ladislav Hegyi, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Kamil Vajnorský, predseda Združenia kresťanských seniorov Jozef Mikloško a iní.

Mgr. Haľková Adriana
Odd. podpory zdravia a výchovy k zdraviu
odboru epidemiológie RÚVZ Prešov
http://www.ruvzpo.sk/

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK