Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Frenkyho hudobná encyklopédia má 5 rokov

Je to neuveriteľné, ale je to tak. Frenkyho hudobná encyklopédia (FHE) sa práve dnes dožíva piateho výročia svojej existencie. Už päť rokov sa na tomto mieste každú sobotu objavuje heslo s nejakým prešovským interpretom. Ako bolo avizované pred rokom, po dovŕšení tohto jubilea nastanú zmeny. Aký bol piaty rok FHE a aké zmeny nastanú, o tom sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

FHE bol taký nápad, na využitie časti databáze autora a pred piatimi rokmi nikto nepredpokladal, že to vydrží tak dlho. Najbližšie heslo začne písať šiestu kapitolu FHE. Áno, začne. Lebo nápady boli aj také, že sa dá definitívna stopka, keďže je to pomerne pracná a bezplatná robota. Avšak vecí, ktoré sa vo FHE ešte neobjavili, hoci tam patria, je stále dosť. I keď počet kapiel je už takmer tristo (presné číslo nie je, osciluje medzi 250 a 300), stále platí, že Prešov je „slovenský Seattle“ a je tu čo pridávať.

Pre porovnanie, v Bratislave za 40 rokov ich narátal Tomáš Berka, autor skvelej knihy Blumentálske Blues, ani nie dvesto: „V rokoch 1959 až 2000 len v Bratislave fungovalo 175 bigbítových kapiel a 870 bítových a rockových muzikantov. Pekelné číslo na jednu dedinu pri Dunaji!“ Zdroj: http://kultura.sme.sk/c/5955087/tomas-berka-rocker-uz-nemusi-byt-bohem.html

Hlavnou zmenou však bude, že nové heslá nebudú pribúdať každý týždeň, ale maximálne raz za dva týždne. Databáza je už solídne plná, zbytočne sa ponáhľať.

Navyše sa kopia chyby. V minulom roku sa 2x zopakovalo rovnaké heslo, čo sa opravilo, no všimli sme si, že dvakrát sa nachádza dvojité heslo aj pri starších článkoch. A to by bola škoda, zvlášť keď niektorí, ktorí tu patria, ešte vo FHE nie sú.

Ďalšia vec sú aktualizácie. Život ide dopredu, veci sa menia a treba niektoré heslá dopĺňať. Robiť to priamo by bolo prináročné, pracné a zbytočné, ale aktualizovať treba. Bude to teda tak, že čas od času sa objaví ako príspevok FHE aktualizácia, v ktorej budú zahrnuté viaceré kapely. Tým pádom to bude pružnejšie a lepšie, a hlavne sa to bude ľahšie robiť.

Čo sa týka ďalších zmien, veríme, že pribudnú viacerí prispievatelia (niečo sa črtá) i samotní interpreti sa zapoja, aby ich miesto boli niekde historicky zaznamenané. Možno budeme jemne inak štrukturovať príspevky FHE, aby neboli len suchými heslami, ale napríklad by popisovali niektoré udalosti, epochy, fenomény apod. To ukáže čas.

Ďakujeme za dôveru pri 5 rokoch FHE. A tu je teda tradičná bilancia ostatného ročníka. Čo najviac zaujalo a rezonovalo?

Obrovským šokom je prvé miesto v čítanosti kapely Tretie poschodie, ktorá bola predchodcom Novej rieky, tá zas prechádzala Heľeniným očiam. Tretie poschodie vyhralo nielen posledný rok, ale aj historickú tabuľku (nateraz), o ktorej bude reč nabudúce.

S odstupom za nečakaným víťazom zaostali dve speváčky, strieborná Katka Smithová a bronzová Katka Knechtová. Štvrtú pozíciu obsadila Julka Smolková pred Petrou Humeňanskou.

Šiesta priečka patrí Frenkyho hudobnej encyklopédii špeciál - o top akciách 90. rokov. Na 7. mieste sa dostalo Matej Benko Trio, ôsmy skončil projekt manželov Husovských Miss & Troops, deviate bolo nové zoskupenie Tri oka. Dominanciu nežného pohlavia potvrdila desiata Ivana Christová. Tucet najlepších uzatvárajú S Quartet a DJ Mogola.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK