Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Frenkyho hudobná encyklopédia: Päťročná bilancia

Po piatich rokoch nepretržitej existencie Frenkyho hudobnej encyklopédie (FHE) možno bilancovať. Ktoré z vyše 260 hesiel sa čítali najviac? Výsledok je prekvapujúci, a aj ďalšie poradie z top 30 je zaujímavé.

Heľenine oči
Heľenine oči

Najčítanejší článok na FHE bol o skupine Tretie poschodie. Záhadne vyletel za niekoľko týždňov na čelo, webmaster však potvrdil, že sú to korektné čísla a je to naozaj tak. Druhým najčítanejším heslom za päť rokov boli Heľenine oči (mimochodom, de facto pokračovatelia Tretieho poschodia). Tie boli po troch rokoch tretie, čiže si polepšili. Teraz je tretia kedysi vedúca Komajota, štvrtí sú I. M. T. Smile (po prvom roku boli na 6. mieste v čítanosti, potom s vyšvihli na druhé). Prvú päťku uzatvára rebríčkový nováčik, jazz-rocková Ad acta.

Tu je ďalšie poradie (v zátvorke je umiestnenie po 3 rokoch):
6. Nuda, 7. Roams, 8. Ali ibn Rachid, 9. Ruka (10.), 10. Chiki liki tu-a (4.), 11. Žobráci (9.), 12. 4 Moment, 13. Kathegoris muflon, 14. Gagas (6.), 15. Peha (7.).

Na nasledujúcich pozíciách sa ocitli: Coolaction, David Kollár Band, Ilegalny 3k, Wayd a prvú dvadsiatku uzatvárajú projekty Ľ. Petrušku Karambol, Instalatér.

Do prvej tridsiadky sa ešte vošli títo interpreti, v poradí: Atlantida, Šarišská nátierka, Alexander Cap, Katka Koščová, Veronika Husovská, Island, Poďme do práce, Slovak Pink Floyd Revival, Marek Kaščák a Mloci.

Tento rebríček vznikol k 22. 2. a je samozrejme flexibilný, rokmi sa bude meniť. Svedčí o tom aj fakt, že väčšina top hesiel je z rokov 2007 a 2008 a tie novšie sa dopredu posúvajú pomalšie. Napríklad z roku 2009 sa predrali hore len kapely na 30. , resp. 27. mieste. Najčítanejšie heslo z roku 2010 (Peter Nagy) ešte v top tridsiatke chýba.

Každopádne, je to zaujímavý štatistický ukazovateľ. Podobne ako to, ktoré heslá sú zaujímavé najmenej.

Logicky sa do tohto „antirebríčka“ dostali články z posledných týždňov (Angel, Chilout, D. R. T. A. D. A. , Punk v šercu...), to však nie je smerodajné, keďže sú na webe kratučko. Preto tu zaraďme len tie články, ktoré boli zverejnené pred rokom 2011. A najlepším z nich, teda celkovo najhorším (a to suverénne, keďže aj vrátane noviniek skončil na 5. mieste) je napriek provokatívnemu názvu kapela Kill John Paul II. Potvrdilo sa, že provokatívne názvy nemsuia mať na čítanosť vplyv, ani taký Braňo Mojsej sa nedostal ani do top 10 v rámci piateho ročníka FHE.

Ďalšími dlhodobo najhoršími (samozrejme, len podľa čítanosti) sú PUKA, Tic - Tac, Sympathy, Euphoris (správne má byť Euphorys, to opravíme), Narator, Hernest, Divadielko Corso, Slaďo a Údolie.

Priamo v éteri odznela (repríza zajtra!) bilancia päťročnice FHE na Rádiu Prešov: http://www.frenky.sk/clanok/749/korzovanie_xix.html

FHE pokračuje ďalej...

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK