Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Osadnom otvorili zariadenie podporovaného bývania

Centrum sociálnych služieb (CSS) Zátišie v Osadnom, okres Snina, ktorého zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), otvorilo zariadenie podporovaného bývania.

Podporované bývanie je jednou z možností, ktoré hendikepovaným ľuďom vytvára možnosť žiť bežným spôsobom života.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková uviedla, že tento druh poskytovania sociálnej starostlivosti je zameraný predovšetkým na prípravu klienta na samostatný život. V takomto zariadení sa poskytuje ubytovanie, dohľad, poradenstvo, vytvárajú sa podmienky na prípravu stravy a vykonáva sa sociálna rehabilitácia.

Na projekte pracujeme asi šesť rokov, pričom sme sa inšpirovali českým modelom. Osadné bolo kedysi zariadením pre deti, tie vyrástli a dnes viacerí prijímatelia sú schopní existovať samostatne“, vysvetlil riaditeľ CSS Ján Šrenkel.

Centrum pre tento zámer vybudovalo v priestoroch svojej záhrady modelový rodinný dom za približne 90.000 eur. Má obývaciu miestnosť s kuchyňou, spálne a sociálne zariadenie. Môže v ňom bývať šesť prijímateľov sociálnych služieb, ktorí však vyžadujú dohľad.

Podľa Šrenkela dohľad znamená akési usmerňovanie a monitorovanie pri sebaobslužných úkonoch a starostlivosti o domácnosť. Najbližšou úlohou, ktorá ich čaká, je naučiť klientov variť.

Zatiaľ si nosia stravu v obedároch, postupne si ju však budú pripravovať sami. Od jednoduchých raňajok sa budú postupne učiť zložitejšie veci. Predpokladáme, že to bude trvať asi pol roka“, vysvetľuje riaditeľ.

Doplnil, že v CSS majú aj dievčatá, ktoré by v priebehu dvoch rokov mohli rovnako prejsť do zariadenia podporovaného bývania. Na to by však potrebovali v Osadnom kúpiť a upraviť ďalší dom. CSS má kapacitu 60 ľudí plus šesť miest v novom zariadení podporovaného bývania.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK