Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Obecné zastupiteľstvo rozhodlo o zrušení školy

Deti zo Základnej školy s materskou školou (ZŠ s MŠ) z obce Zlatá Baňa, okres Prešov, budú musieť od septembra dochádzať do iných škôl.

O zachovaní školy, ktorú dnes v oboch zložkách navštevuje dovedna 15 detí, rozhodovali občania v sobotu (10.3.) v miestnom referende. K hlasovacej urne však neprišiel dostatočný počet ľudí.

Starosta obce Dušan Demčák pre TASR uviedol, že asi 150 obyvateľov sa podpísalo pod petíciu za zachovanie školy, preto využili konanie parlamentných volieb a vypísali referendum o tejto otázke. K urnám však prišlo len 145 občanov z celkového počtu 370 ľudí oprávnených hlasovať, referendum je teda neplatné. Za zachovanie školy sa vyjadrilo 122 občanov.

Demčák konštatoval, že v nedeľu (11.3.) 5-členné obecné zastupiteľstvo v tajnom hlasovaní rozhodlo o zrušení školy, pričom traja poslanci hlasovali za zrušenie, dvaja boli proti. Žiadosť o vyradenie školy zo siete školských zariadení obec zašle na Ministerstvo školstva SR.

Uvedomujeme si, že je to nepopulárne rozhodnutie, ale jednoducho školu s takým nízkym počtom žiakov nedokážeme udržať a dotovať z obecného rozpočtu. Ak by sme to neurobili teraz, pri súčasnom vývoji obsadenosti, by sme museli rozhodnúť na budúci rok. Osobne ma to veľmi mrzí, moja mama tu učila 37 rokov“, dodáva starosta.

Doplnil, že podľa demografického vývoja by v horizonte troch rokov mali v ZŠ asi päť žiakov, aj to len v prípade, že by žiadne zo zlatobanských detí nechodilo do Prešova.

ZŠ v obci má súčasnosti deväť žiakov, ktorí navštevujú 1.–3. ročník a vyučuje ich jedna učiteľka, v materskej škole je šesť detí. Demčák uviedol, že situácia by bola lepšia, ak by do školy chodili všetky deti z obce, ale 12 detí z obce už dnes navštevuje školy v Prešove.

Udržať školu s takým nízkym počtom žiakov výrazne zaťažuje obecný rozpočet, čo bráni investovať peniaze do iných dôležitých činností samosprávy. Demčák konštatoval, že ročné náklady na prevádzku školy sú približne 50.000 eur, to sú však len režijné náklady.

Vysvetlil, že peňazí v rámci prenesených a originálnych kompetencií je málo a na prevádzku v minulom kroku museli na školu doplatiť z rozpočtu obce zhruba 20.000 eur, čo je asi šestina obecného rozpočtu.

ZŠ Zlatá Baňa (foto: saris.eu.sk)

ZŠ Zlatá Baňa (foto: saris.eu.sk)
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK