Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prestavbou schátraného kaštieľa vznikne nové kultúrne centrum mesta

V Snine sa v týchto dňoch na základe priaznivejších poveternostných podmienok opätovne naštartovali stavebné práce zamerané na rekonštrukciu miestneho kaštieľa.

Kaštieľ v Snine - rekonštrukcia

Schátraný objekt postavený v klasicistickom štýle na konci 18. storočia je vo vlastníctve sninskej samosprávy, ktorá získala na jeho obnovu prostriedky z fondov Európskej únie (EÚ).

Realizátor rekonštrukčných prác si prevzal stavenisko ešte v decembri minulého roka. "Na stavbe sa začalo po krátkej prestávke opätovne intenzívne pracovať. Po vyprataní a vyčistení interiéru je hotová betonáž podláh na druhom nadzemnom podlaží a sú vytýčené inžinierske siete v trasách podzemných prípojok stavby", priblížila hovorkyňa sninskej radnice Zuzana Krupa.

Ako dodala, na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Prešove prebieha momentálne v rámci rekonštruovanej stavby zároveň archeologický výskum, ako aj reštaurátorský výskum nástenných malieb.

"Na základe výsledku verejného obstarávania a podpísanej zmluvy o dielo je zhotoviteľom spomínanej stavby Združenie EAS/Kaštieľ Snina, ktorého hlavným partnerom je Eiffage Construction Slovenská republika, s. r. o. so sídlom v Bratislave", doplnila Krupa. Celkové náklady projektu predstavujú hodnotu 1.434.489,88 eura. Jeho výdavkovú časť na úrovni 95 % financuje EÚ a štátny rozpočet SR, zvyšnými piatimi percentami prispeje mesto zo svojho rozpočtu.

Hovorkyňa mesta poznamenala, že dlhoočakávaná rekonštrukcia kaštieľa je pre samosprávu kľúčová z niekoľkých dôvodov. "Uvedený objekt vzhľadom na jeho umiestnenie v centre mesta a historický význam chceme v budúcnosti využívať ako kultúrno-spoločenské centrum. Bude v ňom zároveň pôsobiť Mestské kultúrne a osvetové stredisko, ktoré nemá na území Sniny vhodné priestory pre svoju činnosť."

Projekt zameraný na záchranu chátrajúceho kaštieľa ráta s jeho kompletnou opravou v interiéri. Revitalizáciou prejdú aj vonkajšie spevnené plochy a celý areál bude po ukončení rekonštrukcie disponovať novým oplotením. Stavebné práce potrvajú podľa predbežných odhadov do decembra 2013.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK