Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

PSK plánuje pokračovať v zámere výstavby hraničného priechodu Ulič – Zabroď

Otváranie hraničných priechodov na slovensko-ukrajinskej hranici, ktoré by mali výrazne prispieť k rozvoju vzájomných vzťahov, bolo jednou z tém stretnutia zástupcov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s predstaviteľmi Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie (ZOŠA) Ukrajiny.

Podpredseda PSK Ján Ragan dnes po rokovaní v Prešove konštatoval, že vyšší územný celok na zámere vybudovania hraničného priechodu Ulič - Zabroď pracuje už niekoľko rokov a tento záujem deklaroval na regionálnej i medzištátnej úrovni.

"Bohužiaľ, neuspeli sme na medzivládnej komisii v minulosti, nakoľko nebola zo slovenskej strany podpora ústredných orgánov. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Na tomto zámere budeme ďalej pracovať", povedal Ragan.

Náčelník Hlavnej správy pre otázky cezhraničnej spolupráce ZOŠA Ernest Ernestovič Nuser konštatoval, že otázky hraničných priechodov nie je možné vyriešiť bez súhlasu a iniciatívy štátnych orgánov.

"Dva roky pripravujeme rekonštrukciu hraničného priechodu Malyj Bereznyj - Ubľa, ku ktorej už máme pripravenú projektovú dokumentáciu. Podobne pracujeme aj na ďalšom spoločnom hraničnom bode Ulič – Zabroď, o čom sme informovali aj medzivládnu komisiu", povedal Nuser.

Dodal, že uvažujú aj o príprave Karpatskej turistickej cesty, ktorá by mala viesť po hrebeňoch Karpát od slovenských hraníc po Rumunsko.

Ragan pripomenul, že dobré vzťahy medzi susednými regiónmi sa začínajú výrazne prejavovať aj na vzájomnej spolupráci miest i obcí. Z tohto dôvodu delegácie rokovali aj o ďalších projektoch, na ktoré by sa dali získať peniaze v rámci programov cezhraničnej spolupráce susediacich regiónov. Ide hlavne o oblasť turizmu, kultúry a školstva.

"Bol schválený spoločný slovensko-ukrajinský projekt na Centrum ukrajinskej kultúry v Prešove a pripravuje sa podobné Slovenské centrum v Užhorode. Financovanie tohto projektu by sa malo začať zhruba o mesiac", konštatoval Nuser.

Predstavitelia oboch delegácií sa dnes dohodli aj na tom, že tradičné kultúrno-spoločenské podujatie "Deň priateľstva – Deň dobrosusedstva" sa uskutoční 12. mája. Organizátori očakávajú, že aj tento rok sa na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj predstaví množstvo umeleckých súborov, teda približne 1000 účinkujúcich.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK