Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Stredné školy v pôsobnosti PSK môžu prijať 10.000 prvákov

V stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) očakávajú v školskom roku 2012/2013 pokles študentov.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko dnes uviedol, že v základných školách končí približne 8600 deviatakov, regionálne stredné školy ich však môžu prijať omnoho viac.

"Kapacita našich škôl je okolo 10.000 voľných miest a predpokladám, že žiakov oproti minulému školskému roku ubudne okolo 800. Čiže, celkom na našich školách by malo k 1. septembru 2012 študovať vyše 36.000 žiakov", uviedol Lacko.

Pripomenul, že väčšina chlapcov a dievčat má už za sebou talentové skúšky. Riadne termíny pre prijímacie pohovory na stredné školy sú stanovené na 14. a 17. mája a náhradný termín je 19.júna.

Podľa Lacka sa vedenia stredných škôl snažia reagovať na aktuálne potreby trhu a z tohto dôvodu dochádza aj k zmenám. Stáva sa však, že niekde odbory zaniknú a v inej škole sa vytvoria podobné, čo pravdepodobne súvisí s počtom obyvateľov v lokalite, prípadne ľahšou dostupnosťou.

"Pre školský rok 2012/2013 sme zaradili 82 učebných a študijných odborov a vyradili 28. Tieto odbory už dlhodobo neboli obsadzované, viac ako päť rokov sa nikto na ne neprihlásil, takže sme ich vyradili zo siete", konštatoval vedúci oboru. Doplnil, že klesajúci záujem je o štúdium v poľnohospodárskych, stavebných a lesníckych odboroch.

Najväčší záujem uchádzačov evidujú tradične o gymnáziá, obchodné akadémie, zdravotnícke školy a vzrástol aj záujem o štúdium na stredných pedagogických školách.

"Registrujeme rastúci záujem o päťročné bilingválne štúdium na Gymnáziu Konštantínova Prešov, ktoré funguje už tretí rok. Tento rok sa prihlásilo 88 uchádzačov, kapacity umožňujú prijať okolo 28 študentov", spresnil Lacko.

Vedúci odboru informoval aj o aktivitách stredných škôl v oblasti získavania grantov z rozvojových vzdelávacích programov. V oblasti enviroprojektov, na projekty zamerané na propagáciu odborného vzdelávania a grafické systémy v odbornom vzdelávaní získali školy spolu vyše 52.000 eur.

V Prešovskom kraji je dovedna 122 stredných škôl. V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 81, v tomto školskom roku ich navštevuje takmer 37.000 študentov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK