V utorok 27. 3. pre žiakov 5. C triedy nadišiel deň praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky. Po oficiálnom otvorení skúšky maturitnou komisiou sa v utorok ráno začali dolaďovať posledné detaily, na ktorých žiaci pracovali už od pondelka v stolovacích miestnostiach a v kuchyniach hotelovej akadémie. Určitá nervozita tu bola, no nie preto, že by niekto niečo nevedel. V odborných predmetoch škola vie mladých ľudí pripraviť najlepšie, ale boli to skôr len organizačné obavy, aby bolo všetko tak, ako má byť. Aj bolo. Stolovacie miestnosti boli hotové včas a v kuchyni bolo cítiť vôňu jedál a veľkú pohodu.
O 16.00 hod. sa to všetko začalo. Hostia prichádzali chodbou popri živých tanečniciach a pri vstupe každý dostal perník s vyobrazenou brazílskou vlajkou ako darček. V stolovacích miestnostiach prítomných privítali slová hlavného manažéra Petra Sýkoru a riaditeľa Hotelovej akadémie v Prešove, MVDr. Jozefa Šenka.
Nasledoval kultúrny program, ktorý moderovala programová manažérka Dominika Stredňáková. Sama je trénerkou mažoretiek Flowers, ktoré v programe vystúpili. Dojemné reakcie publika si získali najmä ich najmladšie zverenkyne, ktoré boli prekvapením programu. Tanečníci Oľga Hanelová s partnerom Martinom Kozoňom ukázali príťažlivosť skrývajúcu sa pod známym pojmami samba a čača. Temperamentné trio Pavol Kovaľ na akustickej gitare, Michal Ľašovský na bongu a Anna Rákovská svojím krásnym spevom podali latinskoamerické skladby. Členovia skupiny Oxumare predviedli tradičný brazílsky bojový tanec – capoeira a dychvyrážajúce akrobatické kúsky vo vzduchu.
Na záver programu všetci účinkujúci zaspievali spoločnú skladbu.
Triedna 5. C triedy, PaedDr. Martina Frantová poznamenala, že žlto-zelené farby boli vhodná voľba vzhľadom na prichádzajúcu Veľkú noc.
Pri delikátnej chuti pripravených jedál hosťom dochádzali slová. Z bohatej ponuky jedál sa nedá vybrať jedno jedlo, všetky boli úžasné. Skonštatovali to viacerí rodičia.
Divina je typická pre oblasť Ria de Janeira a bola aj tu. Tešil sa na ňu pán Ing. Peter Rusnák, ktorý je odborníkom a najmä milovníkom diviny pripravenej z tohto druhu mäsa.
Pani PhDr. Marta Servátková vyzdvihla úžasné rybacie šaláty, zvlášť ten s krevetami. Zamyslela sa nad tým, že príprava vôbec nebola jednoduchá a výsledok je na hranici dokonalosti.
Rodičia ocenili i dokonalého lososa. Ten bol považovaný za špecialitu večera a sme radi, že očakávania hostí sa naplnili.
Obľúbené boli flambované jedlá, či koktaily pripravené našou barmankou.
Tešili sme sa záujmu médií a verejnosti. Vďaka patrí naším hosťom, sponzorom, triednej a najmä učiteľom odborných predmetov, pretože pod ich vedením boli všetky jedlá a celá akcia pripravené na špičkovej úrovni.
Záverečný verdikt maturitnej komisie bol jednoznačný - absolútna spokojnosť.