Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Barlička otvorila v KK Centrum mládeže Radosť

Základnú školu na Prostějovskej ulici v Prešove začala pred rokmi navštevovať ťažko telesne postihnutá žiačka, pripútaná na invalidný vozík. Dnes je z nej úspešná poslucháčka sociálnej práce na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity. Zmenila sa aj škola. Pred dvanástimi rokmi začala s integráciou postihnutých detí a úpravami priestorov na bezbariérové.

„Je to základná škola s najväčšou integráciou detí na celom Slovensku,“ uviedla v rozhovore pre Prešovský denník Korzár predsedníčka občianskeho združenia Barlička, ktoré vzniklo na sklonku roka 1999 a jeho vznik iniciovali rodičia telesne postihnutých detí. V tomto školskom roku navštevuje ZŠ Prostějovskú, kam chodia aj zdravé deti (sú tam napríklad i futbalové triedy), 45 telesne postihnutých detí, z toho 22 pripútaných na invalidný vozík.

„Škola vytvára všetky podmienky pre úspešnú integráciu detí. Potrebujú individuálny prístup, ktorý škola síce v plnej miere umožňuje, no je vystáva otázka, čo s deťmi, ktoré skončia základnú školu,“ skonštatovala A. Kvokačková, pričom dodala, že zopár detí sa po základnej škole uchytilo na obchodnej akadémii či súkromnej strednej škole Elba.

Združenie Barlička sa rozhodlo napomôcť aktivitám týchto detí absolvujúcich základnú školu. Spolu s občianskym združením Výchova zdravej rodiny vytvorilo Centrum mládeže Radosť. Centrum sídli v budove Katolíckeho kruhu (známej tiež ako sídlo Divadla Alexandra Duchnoviča), konkrétne v priestoroch bývalého bufetu. Funguje od začiatku septembra a pripravuje sa na slávnostné otvorenie, ktoré má byť čoskoro.

„Centrum mládeže Radosť má formou tvorivých dielní, prednášok, besied a podobne zastrešiť sebarealizáciu, uplatnenie a začlenenie telesne postihnutej mládeže do života,“ vraví predsedníčka Barličky. Pomocnú ruku podal aktivistom Okresný úrad práce, cez ktorý zamestnali päť ľudí na verejnoprospešné práce a tri opatrovateľky cez projekt absolventskej praxe. Títo pracovníci sú okrem centra rozmiestnení aj na ZŠ Prostějovskej a obchodnej akadémii ako podporní opatrovatelia. Centrum mládeže Radosť má i jedného pracovníka (vedúceho strediska) na stálo, plateného z grantu.

Anna Kvokačková podotkla, že tieto občianske združenia, ktoré sú dobrovoľnými organizáciami, v mnohom suplujú štátne či mestské inštitúcie.
Finančné prostriedky čerpajú z členského, darov a grantov. Spolupracujú napríklad s Nadáciou otvorenej spoločnosti, Nadáciou pre deti Slovenska - Hodina deťom, ale aj s portugalským partnerom Salenina, organizujúcim pomoc pre rizikové skupiny mladých ľudí. S Portugalcami spolupracujú na výchovno-vzdelávacích projektoch Socrates - Grundtvig 2 a Leonardo.

„Minulý rok sa nám podarilo dovybaviť rehabilitačnú časť na ZŠ Prostějovskej rehabilitačnými pomôckami pre deti za vyše stotisíc korún,“ uviedla A. Kvokačková a dodala, že v súčasnosti sa zamerali na Centrum mládeže Radosť.

Centrum je otvorené približne medzi 8.30 a 16.30 hod., avšak podľa potreby i dlhšie a poskytuje kompletnú starostlivosť. Podľa Kvokačkovej slov ho môžu navštevovať i deti, ktoré nechodili na ZŠ Prostějovskú. Zmluvu o prenájme majú s rímsko-katolíckou cirkvou podpísanú na jeden rok, so zníženým nájmom. Združenie Barlička sa neúspešne uchádzalo o priestory o priestory v niekdajšej škôlke na U. Fraňa Kráľa a aj v súčasnosti by si vedeli predstaviť lepšie miesto pre svoje centrum.

„Mnoho škôl je poddimenzovaných. Nám by stačil pri viacpavilónovej škole jeden pavilón.“

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK