Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Európsky týždeň boja proti bolesti

"Netrpte potichu" je slogan s ktorým sa v týchto dňoch môžete stretnúť na plagátoch a letákoch v našich zdravotníckych zariadeniach. V dňoch 14.-19.10.2002 sa totiž koná v celej Európe 2. Európsky týždeň boja proti bolesti. Je výsledkom rozsiahlej kampane "Európa proti bolesti", ktorú iniciovala Európska federácia spoločností pre liečbu bolesti. Na Slovensku túto kampaň zastrešuje Slovenská spoločnosť pre štúdium a liečbu bolesti.

<b>Chronická bolesť je najväčším zdravotníckym problémom súčasnej Európy</b>

Zatiaľ čo akútnu bolesť môžeme považovať za varovný príznak ochorenia alebo poranenia, chronická a návratná bolesť je zložitým zdravotníckym problémom a vlastne samostatnou chorobou v plnom význame slova.

<b>Chronická bolesť má najškodlivejší účinok na kvalitu života miliónov ľudí </b>

Ovplyvňuje pacientov aj ich rodiny. Bez adekvátnej liečby pacienti trpiaci chronickou bolesťou nemôžu pracovať, dokonca si nemôžu zabezpečiť ani najzákladnejšie potreby. Pacienti s chronickou bolesťou trpia fyzicky, psychicky aj sociálne, klesá ich fyzická aktivita, zhoršuje sa u nich výživa, objavujú sa poruchy spánku, dochádza k sociálnej izolácii, rodinným a manželským problémom, strate zamestnania, objavujú sa obavy, strach a depresia.

<b>Prevalencia chronickej bolesti

</b>Chronická bolesť je jednoznačne veľmi rozšíreným ochorením. Mnohé štúdie poukazujú na to, že približne 50% dospelých obyvateľov trpí jedným alebo viacerými druhmi chronickej bolesti a dyskomfortom. Vo zvýšenej miere sa chronická bolesť vyskytuje v starších vekových skupinách. Najčastejšie stavy spojené s chronickou bolesťou sú bolesti chrbta, kĺbov, bolesti hlavy a onkologické ochorenia. Často sú ľuďmi považované za normálnu súčasť života a ostávajú neliečené. Hoci málo ľudí zomiera na bolesť, mnohí zomierajú v bolesti a ešte viac ich žije v bolesti.

<b>Sociálne náklady a cena chronickej bolesti

</b>Chronická bolesť nepredstavuje len ťažkú ujmu na kvalite života trpiaceho, ale prenáša sa aj na jeho okolie a je veľkou finančnou záťažou na mnohých úrovniach. Premieta sa do poplatkov za zdravotnícke služby a lieky, práceneschopnosti a invalidity, straty finančného príjmu, finančnej záťaže pre rodinu, priateľov a zamestnávateľa a kompenzačných príplatkov. Chronická bolesť stojí spoločnosť porovnateľnú čiastku financií ako nádorové a srdcovocievne ochorenia.

2.Európsky týždeň boja proti bolesti chce upozorniť na význam chronickej bolesti ako epidémie dnešnej doby, ktorá je zdrojom ľudského utrpenia a obrovskej finančnej záťaže pre spoločnosť.

Na problematiku chronickej bolesti sa sústreďuje záujem zdravotníkov. Študujú sa metódy úľavy bolesti, vzdeláva sa v liečbe chronickej bolesti, vedecký výskum sa bude orientovať na objavy nových liečebných postupov. Je potrebné sústrediť väčšie ľudské a finančné zdroje pre boj s chronickou bolesťou s cieľom pomôcť trpiacim pacientom.

Avšak už teraz majú pacienti možnosť navštíviť špecializované ambulancie pre liečbu chronickej bolesti, ktorých je na Slovensku toho času 41. Ambulancie ponúkajú liečebné postupy zväčša koordinované tímom odborníkov, pretože kombinovaná liečba je najefektívnejšou cestou ako zlepšiť zdravotný stav pacienta. Aj keď často nie je možné okamžité a úplné odstránenie bolesti, súčasné liečebné postupy dokážu u veľkej časti pacientov zmierniť utrpenie, tíšiť bolesť a zlepšiť kvalitu života.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK