PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/data/3874/molitoris_lubomir-_mgr-.html

Molitoris Ľubomír, Mgr.

Databáza / Samospráva Prešov / Komunálne voľby 2010 / Kandidáti na poslancov MsZ / Volebný obvod č. II
Názov subjektu:
Molitoris Ľubomír, Mgr.
Sídlo (adresa):
Levočská 109, Prešov
WEB:
http://www.molitoris.sk

34 r.,riaditeľ predaja automobilov, nezávislý kandidát na poslanca do mestského zastupiteľstva za obvod číslo II v Prešove.

Na Sídlisku II žije Ľubomír Molitoris so svojou rodinou jedenásť rokov. Obe dcéry navštevujú školské a predškolské zariadenia. Rozhodol sa kandidovať za poslanca mestského zastupiteľstva za obvod, ktorý je mu blízky.

Ľubomír Molitoris pracuje v rodinnej firme, ktorá predáva vozidlá. Angažoval sa pri organizovaní kultúrnych a sociálnych aktivít, je v Rade školy za rodičov, do politiky sa však rozhodol vstúpiť až teraz. Kandiduje ako nezávislý. „Rozmýšľal som aj nad straníckou cestou“, pripúšťa kandidát, ktorý sa však napokon rozhodol pre nezávislú kandidatúru, ktorú nechce opierať o sľuby: „Mojim krédom je‚ pomôžte mi pomôcť vám. Preto som si nedával konkrétne úlohy, sľubovať je ľahké. Mojou filozofiou je, aby obyvatelia tejto časti prispeli podnetmi, ktoré ich pália a ktoré by sme potom spoločne preniesli na pôdu zastupiteľstva či úradu. Teda nie sľubovať, ale klopať na správne dvere a pomáhať.

Problémy volebného obvodu č. 2 i mesta pozná. Obvod považuje za ustálený, ktorý však má svoje úskalia. „Je to oblasť, kde sa neplánovala, ani neplánuje priemyselná výstavba, aj preto sú investície do tohto obvodu nižšie ako do iných“, hovorí Ľ. Molitoris, ktorý pracuje v dopravnej oblasti a vyštudoval sociálnu prácu. „Začal by som od detí. Chýba akvizícia voľnočasových aktivít, hoci v našom obvode sa nachádza centrum voľného času. Deti sú na ulici, prichádzajú do styku s drogami, neskôr nemajú chuť a motiváciu pracovať“, hovorí Ľ. Molitoris a podotýka, že napr. všetky kultúrne a športové podujatia sa robia v iných obvodoch. Podľa jeho slov treba tiež zlepšiť spoluprácu so seniormi a sociálne odkázanými.

Obvod má aj ďalšie problémy. „Nevznikli len pri povodniach a zosuvoch pôdy. Napríklad Za Kalváriou nie sú vysporiadané pozemkové vzťahy, je tam zlá koncepcia riešenia ulíc, chaotická výstavba domov“, hovorí o problémoch s Torysou a zvýrazňuje: „Brehy sú raz za rok vykosené, nie sú čistené a tŕpneme aj pri malých dažďoch. Potrebné je systematické čistenie a spevnenie brehu rieky. Vždy sa hľadajú riešenia a peniaze, až keď sa niečo stane. Nikdy nie sú systémové opatrenia dopredu. Keď sa stane nejaká katastrofa, už je veľmi neskoro.

Ďalším kameňom úrazu je doprava. „Každé ráno, keď idem manželku odviesť do práce a deti do škôlky a do školy, krúžim medzi blokmi v tzv. osmičkách, lebo sú tam niektoré nezmyselné jednosmerky. Doslova prechádzam cez chodníky, ktoré sa tvária ako komunikácia. Bolo by dobré, aspoň trochu rozšíriť parkovacie miesta, aby sa uvoľnili prístupové cesty. Tiež stojí za zváženie postavenie parkovacieho domu v meste“, tvrdí Molitoris a jedným dychom dodáva, že ďalšou prioritou je riešenie príjazdovej cesta do Prešova: „Z okna firmy vidím, ako tam dochádza ku kolíziám chodcov a áut.“ Ako hovorí, doprava je a bude problém, pokiaľ sa nedokončí pripojenie diaľničného obchvatu k Prešovu. Samotné dokončenie Nábrežnej komunikácie situáciu nevyrieši, ale naopak, presmeruje ju do obvodu „dvojky“, kde vznikne lievik.

Kandidát Ľubomír Molitoris hovorí, že veľa vecí sa dá riešiť už len tým, že sa začnú angažovať samotní občania. Preto nestavia svoju kampaň na sľuboch. „Ľudí treba vtiahnuť ľudí do hry, aby neboli len pasívnymi čakateľmi“, zdôrazňuje.

 
vytvorené: | čítané: 13204 krát