Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela
aktualizované: 19.7.2011

Kumšt

Názov / Meno:
Kumšt
Sídlo (adresa):
Hlavná 88, Prešov
Zemepisná poloha:
N 48° 59,88528' E 21° 14,43138' (N 48° 59,88528' 0" E 21° 14,43138' 0")
Poloha na mape:
ico

Pôvodne stredoveká mestská vodáreň nachádzajúca sa až do 19. storočia na Jarkovej ulici, v súčasnosti na Švermovej ulici č. 34.

Svoj pôvodný charakter stratila prestavbou interiéru r. 1930 pre potreby Židovského múzea v Prešove.

Objekt vznikol pravdepodobne v 40. rokoch 15. storočia, kedy bola po dobudovaní nových mestských hradieb jedna z bášt staršieho opevnenia prebudovaná na vodnú vežu. Po zrušení mlynov na Jarkovej ulici bol rozdelený aj samotný Jarok na dve časti. Prvá z nich napájala vodou mlyny za mestom a druhá časť viedla vodu podzemným potrubím popod hradby až ku vodnej veži. V jej podzemí bolo umiestnené vodné koleso, poháňané konskou silou. Jeho dve ramená, striedavo zdvíhajúce piesty v drevených rúrach, sústavne prečerpávali vodu až do zbernej nádrže pod strechou vo výške viac ako 10 m. Odtiaľ voda samospádom pokračovala dreveným potrubím do kamenných nádrží pozdĺž Hlavnej ulice. Prebytočná voda z nich odtekala sústavou otvorených menších kanálov (jarčekov) až do hlavného kanála na Floriánovej ulici a odtiaľ Floriánovou bránou do hradbovej priekopy a ďalej do Torysy.

Dômyselné zariadenie Kumštu (machina hydraulica) bolo v súvislej prevádzke takmer až do výstavby mestského vodovodu začiatkom 20. storočia. Počas takmer 500-ročnej existencie prešlo mnohými rekonštrukciami a technickými zlepšeniami. Nevyhnutným stavebným opravám sa nevyhli ani obvodové múry vodnej veže a jej strecha, ktorej baroková úprava sa zachovala dodnes.

Najväčšia úprava sa udiala v r. 1930, keď Kumšt získalo kuratórium Židovského múzea v Prešove. Po rozsiahlych adaptačných prácach budova úplne stratila svoj pôvodný charakter, a to nielen vo svojich vnútorných priestoroch, ale aj v dôsledku zmien jej exteriéru, najmä prístavbou prízemnej časti. Múzeum bolo verejnosti sprístupnené začiatkom r. 1931 a svoju činnosť vykonávalo do r. 1939, kedy bola Spoločnosť židovského múzea oficiálne zrušená a priestory Kumštu zapečatené.

V roku 1945 boli z Kumštu všetky zbierky prevezené do Židovského múzea v Prahe. V roku 1947 sa budova stala sídlom novozaloženého Mestského múzea v Prešove, r. 1950 sídlom Krajského múzea v Prešove a po jeho presťahovaní do priestorov Rákociho paláca (Hlavná ulica) ostala budova pre pracovisko národopisného oddelenia múzea.

Prebraté z knihy: Sprievodca po historickom Prešove

Foto: Greatmilan

aktualizované: 19.7.2011
11732
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK