Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel
aktualizované: 29.10.2014

Turčanová Andrea, Ing. [9]

Názov / Meno:
Turčanová Andrea, Ing. [9]
Sídlo (adresa):
Prešov
Telefón:
+421 919 438 955
E-mail:
WEB:
http://turcanova.sk/
Andrea Turčanová

47 rokov, riaditeľka domova sociálnych služieb, koalícia strán KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Most-Híd, NOVA a OKS




1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať? 
Ako poslankyňa mestského zastupiteľstva sa veľmi často stretávam s Prešovčanmi. V diskusiách s našimi obyvateľmi vnímam akýsi nepokoj a nespokojnosť. Mesto starne. Mladí sa po štúdiu nevracajú domov, ale odchádzajú do iných slovenských miest i do zahraničia. Veľká väčšina za prácou, ale odchádzajú aj kvôli životným podmienkam. Životy Prešovčanov sa ma hlboko dotýkajú. Zrejme to mám v povahe, keďže sa profesionálne dlhé roky venujem sociálnej práci. Keď ma Prešovčania začali vyzývať, aby som kandidovala na primátorku, po zrelej úvahe som tejto výzve nakoniec povedala svoje áno. V tomto meste žijem takmer celý môj život, tu mám svoju rodinu. Som presvedčená, že sa mesto dá spravovať lepšie, ako to robí jeho súčasné vedenie. 

2. Prečo by Vám mali Prešovčania dať vo voľbách svoj hlas? 
Veľmi citlivo vnímam problémy obyvateľov Prešova. Mám vôľu ich riešiť. Využijem pri tom moje dlhoročné skúsenosti. 

3. Ako vidíte budúcnosť parkovania v Prešove? 
Aké konkrétne kroky viete urobiť po nastúpení do funkcie na sídliskách? Vyriešime problém s parkovaním tak, aby mala každá rodina (každá bytová jednotka) garantované 1 parkovacie miesto. 

4. Ako sa popasujete s dlhmi, ktoré mesto Prešov má? 
Keď si pozriete rozpočet na tento rok, nájdete tam veľké rezervy. Bude potrebné razantne prehodnotiť rozpočet v jeho výdavkovej časti. V budúcnosti sa nesmie stať, že financie, ktoré sa mali investovať do jednotlivých mestských častí sa jednoducho prejedia. Tohto roku prišlo do mesta 8,1 mil. eur za pozemky pod diaľnicami. Tieto financie mali ísť jednoznačne na splácanie dlhov mesta a investícií dlhodobého charakteru. Dlhy teda bude mesto pod mojím vedením tak, ako väčšina poriadnych domácností, pravidelne splácať. 

5. Čo máte pripravené pre mladých Prešovčanov? 
Každý mladý človek, ktorý odchádza za štúdiom do iných častí Slovenska alebo do zahraničia, musí mať dôvod, aby sa do Prešova vrátil. To znamená jednoznačne nové pracovné príležitosti. Na toto musí radnica vytvoriť podmienky. Otvorím tiež otázku výstavby nájomných bytov pre mladé rodiny. Za posledných 8 rokov mesto nepostavilo jediný nájomný byt. To sa musí zmeniť. 

6. Kapacít v domovoch pre seniorov je málo. Na umiestnenie rodinného príslušníka sa čaká mesiace. Je to riešiteľné? 
Rodina je tu na to, aby sa o svojich blízkych postarala. To je princíp, ktorý vyznám a je založený na solidarite. Avšak aj moja rodina sa dostala do stavu, že sme museli moju mamičku dať do DSS, keďže potrebuje 24 hodinovú opateru, a to nie sme schopní jej poskytnúť. Aj z tohto pohľadu mi bude záležať na tom, aby sme sa tento problém pokúsili zmierniť. Dá sa to. Upozorňujem však, že umiestneniu seniora v pobytovom zariadení by malo predchádzať využitie takých foriem sociálnych služieb, ktoré mu umožnia čo najdlhšie zotrvať v domácom prostredí. Takými službami sú opatrovateľská služba a denný stacionár. Obe tieto služby už mesto poskytuje. V roku 2013 sme spracovali projekt zariadenia opatrovateľskej služby, ktoré je lokalizované na najväčšie prešovské sídlisko Sekčov. Verím, že sa nám ho podarí zrealizovať, tým sa pobytová kapacita zariadení v meste zvýši. 

7. Aké budú Vaše priority? 
Môj volebný program zverejním 29.10.2014, keď začne volebná kampaň.



aktualizované: 29.10.2014
8820
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK