Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav
Diskusná téma:

Rekonstrukcia v byte

Registrovaný a prihlásený užívateľ má možnosť jednotlivé príspevky hodnotiť.
Diskutujúci odoslaním príspevku potvrdzuje súhlas s Kódexom diskusie
#71401
Rekonstrukcia v byte 71401
blackhawk (ID: 610) | 21% Pokročilý
blackhawk | 22.6.2019 06:17
Ahojte,
chystam sa na mensiu rekonstrukciu v panelakovom byte (kuchyna, kupelna, vymena podlah) a v ramci toho by som chcel vymenit aj tie kovove zarubne. Problem, ale je, ze v tych zarubnach su vypinace este s hlinikovymi kablami. Predpokladam, ze bude nas viac takych presovcanov, co riesili tento problem. Ako ste tento problem vyriesili ?

Elektroinstalaciu nechcem robit teraz v celom byte novu. Byt je normalne obyvany, zariadeny a neviem si to ani predstavit. Chcem spravit novu elektroinstalaciu v kuchyni, kupelni a na wc.

Vdaka :)
#71421
RE: Rekonstrukcia v byte 71421
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 24.6.2019 09:26
chceš zarubňe vyrucic, abo ich prekryc?? to je rozdiel...
#71422
RE: Rekonstrukcia v byte 71422
bradaty (ID: 2890) | 12% Praktikant
bradaty | 24.6.2019 11:10
oblozkova zarubna a vedla nej nastenny vypinac s krabickou. netreba nic zasekavat do panelu, staci len priklepom "drazka" na povodne kable, ktore bdu vystupovat v mieste noveho vypinaca.
s hlinikovymi kablami opatrne, radsej im dat dost miesta, radi sa lamu...
#71424
RE: Rekonstrukcia v byte 71424
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 24.6.2019 12:49
...bradaty ma pravdu, ľem potrebuješ šikovneho majstra... istič od vypinača vypni... na prikľepovku potrebuješ zastrčku, jak i na pomocne švetlo, abo fľexku... mušiš ziscic ktory istič je ktory...
#71413
dobra rada 71413
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 23.6.2019 14:18
...veš calu rodzinu a odscahuj še do kanady... prešov nič dobre ňečeka...
#71414
RE: dobra rada 71414
trex (ID: 653) | 1% Majster
trex | 23.6.2019 14:58
no neviem , neviem s tou Kanadou opatrne
Zima v Kanade
Dennik pristahovalca:
12. augusta
Nastahovali sme sa do nasho noveho domu v Kanade. Som taky stastny. Je tu tak krasne! Hory su nadherne. Neviem sa dockat, kedy ich uvidim pokryte snehom.
14. oktobra
Kanada. Najkrajsia krajina na svete. Listie sa sfarbilo vsetkymi tymi krasnymi odtienmi zltej a oranzovej farby. Cestou som videl zopar jelenov. Su take povabne. Su to najkrajsie zvierata na svete. Toto musi byt raj. Milujem Kanadu.
1. novembra
Den spomienok (Kanadsky statny sviatok). Coskoro sa zacne lov na jelene. Nemozem pochopit, ako niekto moze zabit take krasne zviera. Dufam, ze coskoro napadne sneh. Je tak nádherne.
2. decembra
Tejto noci napadol prvy sneh. Vstal som a uvidel vsetko prikryte bielou prikryvkou. Je to ako na najkrajsej pohladnici. Vysli sme von, ocistili schody a pristupovu cestu a potom sme sa gulovali (ja som vyhral). Ked presiel snezný pluh, museli sme znovu odhrnut sneh spred brany. Aka krasna krajina. Milujem Kanadu.

12. decembra
V noci znovu sneh. Znovu presiel pluh a nahrnul sneh pred branu. Tu je naozaj krasne.

19. decembra
V noci znovu sneh. Nemohol som vyjst s autom a ist do prace. Tu je naozaj krasne, ibaze som uz trosku unaveny z lopatovania. Znovu ten posrany pluh.

22. decembra
Tieto biele hovna znovu padali celu noc. Uz mam mozole od lopaty a aj chrbat ma boli. Ten sviniar s pluhom akoby sa skryval za rohom a iba cakal, kedy ja odhrniem sneh spred brany. Pluhavec!

25. decembra
Vesele posrate Vianoce! Este trochu toho posraneho snehu. Ak sa mi niekedy dostane do ruk ten sviniar s pluhom, zabijem ho. Slak aby ich trafil, preco nesypu viac soli na cesty, aby sa sneh skor roztopil.

27. decembra
V noci znovu sneh. Uz tri dni nevychadzam z domu, leda aby som odhrnul sneh zakazdym, ked prejde pluh. Nemozem nikam íst, auto zapadlo do kopy, pred branou a je aj chladno. Hovoria, ze tejto noci napadne novych tridsat centimetrov tych hovien.

28. decembra
Predpoved nevysla. Napadlo meter snehu!. Ak to takto bude pokracovat, neroztopi sa do leta. Uz aj pluh zapadol a ten sviniar si prisiel odo mna pytat lopatu. Povedal som mu, ze sa mi zlomilo uz sest lopat pri odhrabovani tych hovien spred brany, ktore tam on natrepal. Malo chybalo, aby som mu nerozbil hlavu.

4. januara
Konecne som sa dostal z domu. Bol som v predajni kupit trochu jedla a ked som sa vracal, vrazil som autom do jelena. Na aute skoda za tritisic dolárov. Ta hnusna haved mala byt pobita. Vsade ich je. Co ich polovníci nepostrielali v jeseni!

3. maja
Bol som s autom v servise. Neuveritelne, ako zhrdzavelo od tej posratej soli, ktoru vsade rozsypaju.

10. maja
Stahujem sa na Floridu. Nemozem pochopit, ako niekto normalny moze zit v tejto posranej Kanade.

...next
#71416
RE: RE: dobra rada 71416
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 23.6.2019 21:49
...toten film režiroval posrany režiser... (skeptik) film še da natočic aj pozitivňe...
#71419
71419
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 24.6.2019 07:12
Ak menis - davas dole stare jadro, potrebujes na to stavebne povolenie. Hlinikov je lepsie sa zbavit, mozes ich nechat v stene a natahat nove medene kable, na svetla ide kabel 1,5 mm na zasuvky 2,5. Odporucam plochy kabel, ten sa lepsie schova pod omietku, netreba mu prilis hlboku drazku. Stare elektricke rozvody su zväcsa dvojzilove, nove maju uz tri zily, to je nulak, fazu a zemnenie. Dvojzilovy kabel nema kabel extra na zemnenie, na zemnenie v zasuvkach sa pouzival nulak co nebolo najstastnejsie riesenie. Trojzilovy kabel ti umozni vyuzivat najnovsie vymozenosti v podobe prudoveho chranica, ktory vyhodi poistku ak zaznamena nevhodny prechod elektrickeho prudu, napr. ak ti padne do vane zapnuty fen, nemalo by ta zabit ale malo by to vyhodit istic. Mnohe ine lustre dnes su uz napr. aj s kablom na zemnenie na trojzilu, snimace pohybu na zapinanie svetla a pod. aj tu vsak mnohym staci aj dvojzila. Trojzila je skor investicia do buducnosti. Ak to urobis teraz nemas problem. Kable by si mal vediet potiahnut a zapojit, ale do isticovej skryne by som sa uz nepustal ak nemas patricne vzdelanie. Minimalne na to ti treba elektrikara. Ak das robit elektriku celu, priprav sa na mastny ucet, elektrikari su pani.
#71423
71423
Peter Kryl (ID: 5548) | 0% Začiatočník
Peter Kryl | 24.6.2019 12:13
Ja som volal na pomoc odborníkov z ekoprofil.sk. Lacná a odborná pomoc.
#71425
RE: 71425
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 24.6.2019 12:49
Na odbornikov si treba davat pozor. Je dobre poznat aspon minimum z problematiky, moze sa stat, ze elektriku ti spravia ludia co na to nemaju ani ziadne vzdelanie ci opravnenie alebo sa dostanes do ruk podvodnikom. Napr. ludia co ta presvedcia aby si suhlasil s nejakou blbostou, poznam zaujimavy pripad, malo sa jednat o novu techniku tahania kablov po starych kabloch bez nutnosti robenia drazok na nove kable, dotycny nakoniec po roku zistil, ze chlapci napojili medene kabliky v zasuvkach a na vypinacoch na hlinik aby vytvorili dojem, ze namiesto hlinikov je uz natahana med. Samozrejme dali tam aj treti kabel ale ten nikam neviedol bol zaliaty kusok v stene tak, ze silnejsim trhnutim sa dal vybrat. "Bez blocka je to lacnejsie." Nema doklad, nemoze na nich ani prstom ukazat. Dal im tisicku.
#71426
71426
sibila (ID: 350) | 45% Praktikant
sibila | 24.6.2019 20:10
Pozor od 1.11.2018 sa veľmi tvrdo zmenili pravidlá pre vlastníkov bytov !

Najčastejšie stavebné úpravy v bytoch a nové povinnosti vlastníka bytu.

• Výmena okien – patrí medzi udržiavacie práce, takže na ňu nepotrebujete stavebné povolenie ani ohlásenie stavby. Musíte však dodržať ich pôvodný rozmer a delenie. K výmene budete potrebovať súhlas nadpolovičnej väčšiny ostatných vlastníkov bytov.
• Rekonštrukcia kúpeľne a záchodu – ak ide len o odstránenie umakartového jadra a vymurovanie nových priečok, pri ktorom sa nemení dispozícia miestností, nemusíte rekonštrukciu ohlasovať na stavebnom úrade. Ak však budete meniť rozmery kúpeľne, prípadne ju plánujete prepojiť so záchodom, budete potrebovať posudok statika a stavbu musíte ohlásiť na stavebnom úrade. K ohláseniu budete potrebovať súhlas nadpolovičnej väčšiny ostatných vlastníkov bytov.
• Zasklenie balkóna a lodžie – treba aspoň ohlásenie stavebnému úradu, ktorý posúdi vhodnosť použitého systému. Niektoré mestá majú v nariadeniach určené, z hľadiska architektonického stvárnenia vonkajších fasád a budov, aký systém použiť. Ľahko sa tak môže stať, že na zasklenie bez rámových systémov bude postačovať ohlásenie stavby, no na iný systém budete potrebovať stavebné povolenie. K ohláseniu budete potrebovať súhlas nadpolovičnej väčšiny ostatných vlastníkov bytov.
• Montáž klimatizácie – ohlásenie ani stavebné povolenie síce nepotrebujete, ak však plánujete vonkajšiu jednotku namontovať na fasádu bytového domu, treba mať súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov. Hluk pri prevádzke klimatizácie môže vašich susedov obmedzovať, kondenz z nej môže zašpiniť fasádu domu. Iná vec je, keď klimatizáciu umiestnite na balkón – vtedy súhlas susedov nepotrebujete.
• Zväčšenie dverí – minimálne musíte stavbu ohlásiť a predložiť statický posudok. Ak však plánujete vyrezať nový dverný otvor do nosnej konštrukcie, bude potrebné aj stavebné povolenie. K ohláseniu budete potrebovať súhlas nadpolovičnej väčšiny ostatných vlastníkov bytov.
• Satelitné paraboly – k upevneniu na fasádu budete potrebovať súhlas nadpolovičnej väčšiny ostatných vlastníkov bytov.
Ak však pri akýmkoľvek spôsobom zasiahne vaša rekonštrukcia spoločné časti alebo zariadenia bytového domu – obvodové múry, strechu, chodby, priečelia alebo niektorú z konštrukcií bytovky – pripravte sa na „koliesko“ po susedoch
#71427
RE: 71427
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 24.6.2019 22:27
...dobre znac, aľe radšej to zrobim potajomky... i štat tuneluju potajomky... tha čom še priznavac?.. .
#71429
RE: 71429
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 25.6.2019 07:37
Myslim, ze treba brat do uvahy jeden dolezity rozdiel a to je ci vlastnite byt alebo ste iba v najme. Ak byt vlastnite, myslim, ze netreba suhlas susedov ak nezasahujete do nosnych prvkov bytu, ak presuniete maximalne nenosnu priecku a pod. Predlozite maximalne staticky posudok aby ste dostali stavebne povolenie. Ak menite jadro a na originalnych miestach vybudujuete nove, v tom pripade netreba ani stavebne povolenie. Ak nie ste vlastnikom, pripadne spoluvlastnikom alebo ci ste iba v najme potom treba suhlas vlastnikov alebo spoluvlastnikov ci spravcu najomneho bytu. Myslim, ze prave tato fraza sa casto zamiena s potrebou mat suhlas od susedov. Vznikaju tak mnohe dezinformacie. Najlepsie je ist na stavebny urad, popisat im co chcete robit a ani vas uz usmernia. Rekonstrukcie vyzadujuce stavebne povolenia vyzaduju aj kvalifikaciu, ak nato mate vzdelanie vy tak svojpomocou ak nie musite ohlasit odbornu osobu, ktora bude stavbu dozorovat-vykonavat.

Pridať diskusný príspevok môže len registrovaný a prihlásený používateľ.

#71432
zmena zákona 71432
sibila (ID: 350) | 45% Praktikant
sibila | 25.6.2019 20:03
Príslušný zákon sa novelizoval s platnosťou od 1.11.2018 a súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov v bytovom dome je vo vyššie spomínaných situáciach povinný !!! Nemiešajme jabka s hruškami. Podnájomník s tým to nemá nič, pretože za byt je vždy i za rekonštrukcie zodpovedný vlastník aj keby bol na Kamčatke !
#71435
RE: zmena zákona 71435
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 26.6.2019 10:02
Nepotrebuje. Podla toho co chce rekonstruovat a co mu povoli stavebny urad. Stavebny urad prihliada na kazdu situaciu zvlast a stanovuje aj co vsetko musi stavebnik splnit. Neplet si ohlasenie stavby so stavebnym povolenim. Stavby, ich zmeny a udržiavacie práce na nich sa môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu. Co je obrovsky rozdiel. Ak stavebny urad nadobudne dojem, ze ohlasenie rozsahu rekonstrukcie presahuje ramec jednoduchej stavby, moze stavebnikovy ulozit povinnost poziadat aj o stavebne povolenie, co uz je aj to co popisujes. Prevazna cast rekonstrukcii jadier v byte vsak stavebne povolenie nepotrebuje, postaci iba ohlasenie stavebnemu uradu. Ohlasenie stavebnemu uradu a stavebne povolenie su dve rozdielne veci. Avsak aj pri ohlaseni je nutne predkladat projektovu dokumentaciu a pripadne aj vyjadrenie statika ak stavebny urad neurci inac.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK