Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav
Diskusia k článku:

Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov

Registrovaný a prihlásený užívateľ má možnosť jednotlivé príspevky hodnotiť.
Diskutujúci odoslaním príspevku potvrdzuje súhlas s Kódexom diskusie
#71580
Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71580
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 17.7.2019 19:51
Veľmi pekný hrad/zrúcanina. Akurát ani nie pred mesiacom som navštívil. Aj prechádzka k nemu. Vidno výsledok pracantov, ktorí na ňom pracujú. Bardejčovania sú slušní a majú zmysel pre turistický ruch. Otvorenejší sú ako my. Osobne som vždy nadšený z ich prístupu k cudzím. Kúpeľné oplátky výborné, slovenské a bez palmového tuku (rarita na Slovensku)... arašidové som mal.
#71585
RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71585
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 18.7.2019 07:04
Bol som tam, vyniesol som im dve vedra piesku do horneho hradu. Iste pekne to tam rozbehli, no netreba zabudat, ze i u nas su podobny ludia, ze otvorenost nie je cudzia ani nasim krajom. Prikladom je napr. Sarissky hrad ... prestanme sa uz nenavidiet, dobrych aj zlych ludi je vsade dost. I presov ma kopec otvorenych ludi s dobrym pristupom k cudzim, kolkokrat som videl turistov na Hlavnej pytat sa mladych na nejake miesta v cudzom jazyku a myslim si, ze sa nemame za co hanbit.
#71586
RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71586
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 18.7.2019 08:43
Odnáška piesku akurát nefungovala, mali dosť. Ale robí tam plno pracantov.

Áno v Prešove sú podobní ľudia, no mám pocit, že služby v krvi nemáme. Chýba tu chuť robiť radosť z poskytnutia služby. Tu má človek obavy z teba, keď ho oslovíš na zastávke. Tam sa na teba usmejú a ešte aj poprajú dobrú cestu. V Bardejove proste sú otvorenejší ľudia, viac si dôverujú. Bardejovu pomohli turisti, miešanie ľudí... . no ako by u nás v Prešove ľudia reagovali na moslimských kúpeľných hostí v čiernom závoji? Predsa je Bardejov v tomto kozmopolitnejší a nečaká hneď útok na identitu.

V Bardejove dobre funguje komunita. Autá ti dávajú automaticky prednosť na prechode. Starostlivosť o pamiatky majú historicky v krvi. Je zaujímavé, že malé mesto tromfne väčšie v prístupe k turistickému ruchu a životu celkovo. Nepoznám osobne Bardejovčana, ktorý by na svoje mesto nebol hrdý. Pre mňa je Bardejov vzorom, ako by mohol raz spoločensky a komunitne vyzerať Prešov. Cítim tam spolupatričnosť, niečo čo ich spája. V málo mestách to cítim.
Bardejov má silnú identitu.

Zaujímavé je, že Bardejov sa nehrdí navonok žiadnou cirkvou, ale svojou bohatou históriou. S tým sa vie stotožniť každý bez rozdielu.

Môj príspevok by si nemal brať ako útok na našu výnimočnosť, ale ako návod, kde sa inšpirovať... nasledovať najlepších a snažiť sa ich tvrdou prácou a inováciami v budúcnosti predbehnúť.

Aké ma byť mesto Prešov? Vie to niekto? Ja doteraz neviem, čím sa Prešov prezentuje.. čím je Prešov? Kde je vízia? Čim sa propagujeme? Zachytil som len mesto v blízkosti 5-6 hradov. Fakt netuším, čím sa prezentujeme a odlišujeme od iných miest.
#71587
RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71587
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 18.7.2019 09:19
Pod lampou je tma.
+mame vyhliadku na kostolnej vezi ako BJ
+mame historicke centrum ako BJ
+ak si si nevsimol, mame tu tiez turistov ako v BJ
+mame mestske informacne centrum a predaj suvenirov ako v BJ
+mame muzeum ako v BJ
+mame restauracie a podniky ako v BJ, ak nie viac
+mame aj unikaty, napr. muzeum v Solivare
+mame v blizkosti 5-6 hradov, minimalne na 2 prebieha rozsiahlejsia oprava, porovnatelna s tou na Zborove a na dalsich 2 mensie
+mame krasne okolite lesy, v nich mnohe pramene s mineralnou vodou, miesta na opekacky, turisticke chodniky, zber hub
+mame niekolko divadiel, kinosal, celorocne podujatia vratane koncertov, ci tematickych festivalov
+atd. atd.
#71588
RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71588
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 18.7.2019 09:43
Okrem Solivaru a blízkosti toľkých hradov/zrúcaním to nie je nič výnimočné.

Čim sa prezentujeme vlastne? Čo je ťahák? Kvôli čomu tu má prísť turista z Poľska? Nikto netuší. To je problém celého Slovenska, chceme byť všetkým až sa pozornosť roztrúsi.

Ostatné veci má aj Humenné i Sabinov aj Svidník.
#71589
RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71589
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 18.7.2019 10:30
"Syndrom miestneho obyvatela, ktoremu vsetko domace uz zovsednelo". Ak by si bol bardejovcan, hovoril by si podobne veci o Bardejove.
#71590
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71590
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 18.7.2019 12:50
Nie som odborník na turistický ruch, ale Prešov je v turistickom priemysle podpriemer. Zase závisí od toho, s kým sa porovnávame. Dajme tomu, že chceme zaujať našich susedov - Poľsko, Ukrajina a Maďarsko.. no naozaj si mi nič neponúkol až na ten Solivar. Reštaurácie majú aj oni, majú vlastné múzea a podobne.

Nevidím tu priestor na spokojnosť s obrazom Prešova v očiach verejnosti, skôr vidím priestor na akciu. Nevyhnutne zadefinovať, čo je Prešov pre turistu. Čo ponúka nezvyčajné, aby sa sem turista terigal. Od čoho sa majú odpichnúť turistické organizácie. Západné Slovensko si nás mýli s Popradom. Vlastná skúsenosť. Ak sem prídu, sú prekvapení..ale neexistuje nič, čo by ich sem ťahalo. Zadefinujme sa širšie ako centrum Šariša. Napojme sa na Košice ako prívesok.

Spiš s Levočou majú Gotickú cestu. Bardejov je staré stredoveké kupecké mestečko. Košice sú mesto s nádherným jadrom a neporovnateľne rozvinutým nočným životom oproti Prešovu. Svidník je zase známy vojenskou minulosťou, Poprad = Tatry.

Úprimne, ľudia na západe sa dozvedia o Prešove, až keď k nim príde kolega z Prešova.
#71591
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71591
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 18.7.2019 14:51
Ja som mal moznost byt s ludmi mimo mesta v nasich podnikoch s pivnicami na niekolkych podlaziach. Jedna sa o kupecke domy na hlavnej s pivnicami. V mnohych su podniky. Uchvatilo ich kolko mame takych podzemnych restik a barov, niektore aj s viac podlaziami pod zemou radovo az do 11 m pod zemou. Ze u nich take cosi nemaju. Pacili sa im aj domy na hlavnej, galeria a rakociho muzeum. Taktiez vyhliadka z veze kostola sv. Mikulasa sa im pacila. Chceli sme ist aj do muzea vin ale nestihli sme to. Chutili im pirozky. V meste dostat uplne vsetko od fast foodu vsakovakeho druhu po restauracne skvosty ci skvele cukrarne.
#71592
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71592
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 18.7.2019 14:54
A chvalil aj remeselny Presovsky pivovar. Atmosfera podniku a pivo sa im velmi pacilo. Sli sme uplne naspodok. Teraz mame este dalsi, Dobre casy.
#71596
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71596
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 19.7.2019 10:57
Ja ti rozumiem. To je taký ruch, že služby pre domácich, aby sa nenudili.

Uniká ti však podstata mojej reči - Prešov sa nepropaguje ničím výnimočným, načom by sa mohol stavať turistický ruch - taký čo prináša peniaze a ubytuje ľudí zo zahraničia, zo západu Slovenska. Prešov nie je ani na Slovensku poziciovaný/propagovaný ničím výnimočným, Ty ho poznáš, ale všeobecne je Prešov neznámy.

Potrebujeme niečo v zmysle - Poprad = Tatry; Levoča = Gotika;

Potrebujeme tému.

Iba čosi výnimočné, špeciálne pritiahne turistov. Opačne je to tak, že rodinka prechádza cez Prešov, tak sa naje, kukne mesto a ide ďalej. Veľa peňazí neutratila, no dobre sa najedla. Možno o 2 týždne sa dobre naje v Lipanoch.
#71599
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71599
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 19.7.2019 12:55
Presov=Solivar

Zda sa ti Solivar malo vynimocny? Kolko miest na SK malo Solivar?

Ja ti velmi dobre rozumiem. Treba brat aj fakt, ze Presov bol infrastrukturne dlhodobo odsuvany nabok a az teraz sa k nemu a do mesta samotneho dostavaju dolezite cestne komunikacie. Vsetko ma svoj vyvoj. Myslim, ze ponuka Presova sa kazdym rokom zlepsuje.
#71603
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71603
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 20.7.2019 20:10
Solivar je určite výnimočný, to súhlasím. Je slabé povedomie o Solivare na Slovensku a slabá asociácia s Prešovom v mysliach ľudí. A je malý, prejdeš za pár hodín. Turistu treba udržať. Spraviť pekný náučný chodník na Soľnohrad. Páčilo sa mi, ako spomínali čipku... je možnosť dakde kúpiť solivarskú čipku?..nech sa spraví možnosť naučiť človeka čipkovať na týždeň.. možno dôjdu dôchodcovia z Nového Zélandu, budú mať zábavu, naučia sa čomusi, aktívne si oddýchnu... a solivarskú soľ originál už nikde človek nekúpi. A to je všetko beh na dlhú trať... roky trvá, kým sa destinácia dostane do povedomia ľudí.

Tá budova skladu Soli je obrovská. Ak by z toho spravili niečo ako Danubiana alebo galéria v Medzilaborciach... to je drahé. Medzilaborce škaredé mesto, odvšadial ďaleko, neupravené okolie galérie, ale ľudia zo sveta tam chodia, lebo galéria je unikátna a Warhol je všeobecne známy v povedomí ľudí.

Základ dobrý, len treba nájsť nejakého aktívneho človeka, čo to pretlačí do povedomia aspoň do toho Poľska, Maďarska alebo na Ukrajinu. Na začiatok postačí, keď sa nebudú ľudia na západnom Slovensku čudovať.. že Prešov je 3. najväčšie mesto na Slovensku? Sme málo známe mesto. Málo nás vidieť čo len tu na Slovensku.

Ale bude tu niekedy taký ruch, že človek v Prešove ostane dlhšie? Lebo toto všetko sú jednodňové výlety. A turistu treba udržať a najlepšie aj ubytovať.

Pre náš ruch je aj to na škodu, že sa držíme presvedčenia, že zrúcaniny majú ostať zrúcaninami. Keby sme ich troška vylepšili, hneď by to bolo lákavejšie. Mohli by sa dodržať staré remeselné techniky, ale nech to nakoniec vyzerá ako hrad so strechou a možnosťou sa ubytovať na hrade.. toto sa ľuďom nepáči, lebo chceme ostať pri autenticite.

Ale i tak, celé Slovensko má problém s jasne definovanou víziou. Čím chceme byť. A potom sa tak motkáme a chceme byť všetkým a potom nevynikáme v ničom. Teraz je trend neposilňovať slabé stránky, ale efektívne využiť energiu na silné stránky.
#71610
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71610
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 22.7.2019 07:35
Ako som povedal, Presov bol dlhe roky na okraji zaujmu a celkovo bola infrastruktura v meste a k nemu zmrazena. Toto obdobie si berie stale svoju dan. Ani Poprad by nebol Popradom ak by nemal dialnicu. To iste Levoca, ktora dostala obchvat skor ako Presov.

Presov ma co ma, nema Tatry, ani unikatny goticky oltar, musi si vystacit s tym co ma, so Solivarom, mestianskymi domami a nadhernymi pivnicami. Teraz ked sa stavia Forum, pribudne aj viac zivota na Hlavnej. Ktokolvek si bude moct pozriet stare mesto a spojit to aj s nakupami pod jednou strechou, ma kde zaparkovat (Forum) pretoze po zburani Tesca ludi ubudlo. Ak sa pustia aj do opravy Jarkovej ulice, atraktivita stareho mesta sa este viac zvysi. Uz teraz su hlavne dve ulice tahakom na turistov, to je Hlavna a Florianova, ktore ako tak vyzeraju a maju aj pekne podniky.

Vsetko vyzaduje svoj cas. Presov dlhe obdobie spal, bol na okraji infrastrukturneho zaujmu. Teraz je doba ina, dostava sa ciest aj Presovu. Zacina sa tu nevidany stavebny ruch. Aj obchodne retazce to uz chapu a stavaju vo velkom.
#71612
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71612
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 22.7.2019 12:18
No uvidíme. Hlavne treba začať propagovať, aby ľudia vôbec boli nalákaní sem prísť. Zatiaľ sme málo rozpoznateľné mesto. Prečo by sem prišiel turista z Trnavy?
#71613
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71613
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 22.7.2019 12:38
Prisiel by sem pozriet historicke centrum mesta, mame muzeum, galeriu, kopec obchodov a podnikov s alko-nealko ci slanej alebo sladkej kuchyne. Mame Solivar, ten stoji za navstevu. Mozu ist na vezu kostola sv. Mikulasa ci na vodarensku vezu a odtial si pozriet centrum mesta. Mozu si zakupit suvenir aky len chcu, na hlavnej je predajna. Mame aj kupaliska, otvorene, kryty aquapark ... Naokolo mame niekolko hradov, co ma maloktore mesto, minimalne 2 z nich su zachovalejsie a rozsiahlejsie. Mestske lesy su tiez zdrojom peknych prechadzok, mame pramene mineralnych vod, opekacka na vyhradenych miestach ...
#71619
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71619
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 22.7.2019 21:13
Prepáč, ale akoby som hrach na stenu hádzal. Máme pekné miesta. Nič z toho nie je unikátne, nepresvedčíme turistu z Krakova prísť do Prešova len kvoli vodárenskej veži. A Trnavčan má toto všetko doma tiež. Ľudia cestujú na jednodňové výlety len z blízkeho okolia. Na 2-3 dni sem nikto nepríde, kým Prešov nebude pojem. Dnes máloktovie o Prešove na západnom Slovensku. Čosi také, ako pre nás Skalica.. existuje.
#71620
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71620
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 23.7.2019 07:17
Myslim, ze o Presove vedia. Tvoj pohlad je skor subjektivny ako objektivny. Na to co tu mame je povedomie o meste postacujuce. Presov nemoze za to, ze nema Tatry. Iste existuje stale priestor na zlepsenie, no netvarme sa ako keby bol Presov uplne neznami, alebo nedajboze nebola ziadna snaha mesto propagovat, ci nedajboze nema mesto nic co by ponuklo turistom. Co mame povolit hazard a spravit z mesta Las Vegas len preto lebo nemame Tatry? Ved podaj navrh ak mas napad a hadam objavime ameriku.
#71623
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71623
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 23.7.2019 09:27
Môj názor je subjektívny a vychádza z komunikácie s ľudmi zo západu Slovenska. Povedomie Slováka o Prešove sa dá zhrnúť do čarovnej expremiérovej formulky - Na východe nič nie je. Pre Slováka mimo východného Slovenska končí Slovensko v Poprade a za Popradom je to, čo pre nás Zakarpatie.

Ku objektívnym číslam som sa nedopracoval. Asi sa naozaj nie je čím chváliť. Posledné číslo som našiel o počte prenocovaní v Prešove za rok 2016 - 80665 prenocovaní - priemerne v Prešove za deň prespí 221 ľudí. Objektívne sa teda naozaj nedá povedať, že turistický ruch v Prešove je v rozpuku.

Prešov potrebuje zvýšiť peniaze na propagáciu... najať reklamného mága typu Fedor Flašík a zaplatiť ho... naučiť ľudí v turistickom ruch obsluhovať a slúžiť s úsmevom a zaplatiť ich... . a nakoniec zabezpečiť ubytovacie zariadenia.

Propagácia Prešova je nevyhnutná, aby pre Slováka mimo región nebol Prešov len modrý bod na mape. Potrebujeme vybudovať asociácie v podvedomí ľudí na Slovensku o Prešove a jeho jedinečných aspektoch turistického ruchu.

Jedna vec je žiť v ilúzii a byť spokojný so stavom v Prešov, či na Slovensku a druhá vec je prekročiť mentálne región, krajinu a pozrieť sa na nás očami ľudí z iných regiónov, krajín... vtedy sa dá konštruktívne porozprávať a meniť veci k lepšiemu. To platí pre všetky aspekty života.
#71625
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71625
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 23.7.2019 09:37
Porovnaj si len návštevnosť Slovenska s ostanými krajinami v blízkom regióne na počet obyvateľov. Čosi robíme na Slovensku zle.

Nie je dobré byť spokojný. Treba biť na poplach. Tento stav nevyhovuje Slovensku, vyhovuje susedným krajinám.

Málokto chce ísť do neznáma. Dobré meno regiónu sa buduje roky. Sme vo svete málo známi. A to ti povie každý, kto bol mimo regiónu, kto sa pohybuje v diverzifikovanom svete, kde sused nie je myšlienkovou kópiou suseda.
#71627
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71627
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 23.7.2019 12:37
Kritika nic nestoji, navrhni nieco konkretne.
#71628
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71628
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 23.7.2019 21:17
Ok. Najprv chcem mať k dispozícii jasnú víziu Prešova. Čím má byť Prešov a aká má byť jeho identita. Ako u detí, či chceš mať z dcéry až vyrastie političku alebo doktorku. Potom ju vieš krokmi nasmerovať ku kariére. Až bude vízia, potom bude všetkým jasné, ako postupovať aj v turistickom ruchu.

Prešov by chcel byť naraz mestom mladých (Univerzita, hluk, mobilita), mekkou kreatívneho priemyslu (sloboda, dravosť, drogy) a zároveň mestom pre rodiny (bezpečnosť, regulácie, nuda) a do toho centrom Rusínskej kultúry (multi-kulti, právoslávie, dotácie pre menšiny) a ešte aj kresťanským mestom (tradície, uzavretie sa, zavreté obchody v nedeľu). Viaceré "chcelo by" sa navzájom bijú.

Ak mi povieš víziu mesta, ja ti poviem návrhy.

Ja navrhujem nesúťažiť v turistickom ruchu s mestami v našom okolí, ktoré majú na turistický ruch lepšie predpoklady a radšej vraziť peniaze do odborníkov, ktorý vytvoria víziu mesta na 50 rokov, ktorej sa budeme držať bez ohľadu na zmenu v mestskej politickej scéne.

Výborný krok mesta bol dokument - Manuál tvorby verejných priestranstiev. Aby nebol chaos, aby to malo nejaký plán.

Ty čo navrhuješ, aby v meste prespalo denne aspoň 250 turistov?
#71630
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71630
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 24.7.2019 08:16
Cena je stanovena ponukou a dopytom. Cena je alfa a omega vsetkeho. Niektore produkty su unikatne, maju pridanu hodnotu, napr. tatry, kupele ... a potom tu mame produkty, ktore moze ponuknut skoro kazdy, to je stravovanie, ubytovanie atd.. Lenze Presov nema kupele, nema tatry, ma co ma, ma ubytovanie, ma stravovanie, ma nejake atrakcie, historicke centrum-pivnice, Solivar a tie dlasie veci a aby sem prisiel turista musi byt cenovo lakave to co uz mame. Musime mat lacnejsie ubytovanie, stravovanie avsak dostatocne kvalitne. Aby sa toto dalo dosiahnut, mohlo by mesto dat ulavu tymto zariadeniam ak splnia urcite podmienky. Turisti sa uz potom postaraju o dobru odozvu. Take nieco nevznika cez noc, trva roky kym sa nejaka destinacia spopularizuje. Dnes ti netreba ani reklamu, staci pouzivat zlavomat, trivago a nakrmit to dobrou cenou a fotkami. Otazka ale znie nakolko je ochotny privatny sektor spojit sily a znizit si prijem s ulavami od mesta. Nie je vsetko otazka mesta ale aj tych co podnikaju.
#71635
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71635
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 24.7.2019 09:49
Treba si pozriet zlavomat, Presov je pre neho skoro neznami pojem. Sukromny sektor ma zmyslanie ake ma. Skor ich zaujima ten co potrebuje prespat v meste, nie ti co by mohli prist na tyzden pozriet si mesto a okolie. Nemas skratka zvyhodnene pobyty na dlshie obdobia. Nik to neponuka tak aby to bolo pocut. Kazdy chce iba za svoju noc v hoteloch pevnu sumu. A cia je to chyba.
#71637
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71637
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 24.7.2019 11:17
Mesto nemá veľa možností dať úľavu. Podľa mňa môže tak maximálne odpustiť daň z ubytovania, to i tak platí turista a znížiť daň z nehnuteľností (čo je už dnes veľmi nízke). Mesto nevie pomôcť znížiť náklady. Môže dať grant.

Mesto môže vytvoriť niečo ako komisiu pre turistický ruch. Ak chce mať silný turistický ruch, lebo to teraz nikto nevie, lebo chýba tá vízia, čo chceme. Ale ak by vedelo, že chce mať silný turistický ruch, tak by mohlo pomôcť sektoru s projektmi ku eurofondom, so spoločnou propagáciou, s výchovou mladých do služieb (či už mladí chcú a ostanú v PO je iná otázka). Ono by to mesto muselo vnímať kus ako sebaobetu, lebo by robilo služby pre podnikateľov bez okamžitého prínosu pre mesto.

A cena. Hmm.. nízka. Ťažko udržať nízku cenu, keď ľuďom treba zaplatiť víkendy, sviatky a ak dostanú v automobilke viac, v turizme robiť nebudú.

Podnikatelia robia na Slovensku v turizme tak, ako sa to sami naučili. Socializmus prerušil vzťah ku podnikaniu. Dobré, že mladí študujú po svete, že tam robia a môžeme dúfať, že keď budú mať 50 rokov, tak aspoň každý 10. s dobrým vzdelaním a so skúsenosťami od najlepších sa vráti na Slovensko a možno tu otvorí nejaký ten biznis.

Keby mal Prešov 10 takých hodnotných atrakcií ako Solivar alebo Plaza beach, bola by to významná destinácia na Slovensku.
#71639
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71639
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 24.7.2019 12:27
Netreba hladat vinu len jednym smerom. Faktom je, ze presovske ubytovacie zariadenia riadia ludia s obmedzenou viziou. Tu nik nevravi davat nenormalne zlavy ale hovori sa o tom, ze nevedia dat na trh akciove ceny ubytovania, poviem priklad, prides na tyzden tak mas zlavu z ubytovania 10-20% a to prasknes na zlavomat atd. Tie weby, ktore pracuju s akciovym pobytom Presov skoro vobec nepoznaju, lebo miestna sukromna sfera uz zabehla do urciteho pianka, tak im to ide, tak to maju nastavene a hotovo. Dnes ti davaju akcie uz aj v trafike na vselico. Tuna je sice ubytovaci trh ale nie je dostatocne konkurencne vyvazeny aby robil tlak na prevadzkovatelov tychto zariadeni. Vysledkom je to co tu mame teraz. Ak by prisiel manazer hotela zo Strbskeho plesa len by krutil hlavou ak by v jendom z nasich hotelov nevidel skoro ziadnu akciovu ponuku na ubytovanie na weboch, ktore s tym pracuju.
#71659
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71659
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 25.7.2019 09:08
Zľavové weby majú svoje provízie. Nerobia to zadarmo a je to iste viac ako 10%. Skončilo by to tak, že ceny ubytovania by boli nadhodnotené a až po zľave na týchto weboch, by mali presne takú istú cenu ako pred zľavou.

Na 2-3 dni tu zatiaľ nemáš čo robiť, resp. neexistuje povedomie, čo by sa tu malo robiť 2-3 dni pre človeka mimo kraj. Málokto je taký, že idem, nechám sa prekvapiť.

Ak by bol šikovný manažér, určite by sa jeho podnik vyšvihol. Vždy je to o človeku. Talenty sú však zriedkavé a väčšinou idú tam, kde sú dobre zaplatené.. na západ. Dúfajme, že sa v 50tke vrátia aspoň niektorí.

Hej, ľudia sú veľmi dôležití, ale treba ich aj dobre zaplatiť. V Prešove nie je taká kultúra, že zamestnám a nechám si poradiť od šikovnejšieho podriadeného. Majiteľ má vždy pravdu, hlavne keď sa mu nechce argumentovať.
#71660
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71660
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 25.7.2019 09:51
Nic nie je dnes zadarmo, celkovo chybaju PO podnikatelske subjekty, ktore by ponukali castejsie akciove baliky na ubytovanie a sluzby na webe. Inac sa turizmus u nas nikam nepohne. Ked som ja siel do Tatier, prve co som hladal boli zlavove baliky. Nesiel som tam na blind, kto ponukal najlepsiu ponuku ten bol v kurze.

Na viac dni by aj bolo co robit aj u nas ak by okolite subjekty na trhu ponukali akciove baliky na vsakovake sluzby (welness, kupaliska, stravovanie, kina, galerie, muzea ... ). Dnes i Agromilk vydava akciovy letak a kazdy tyzden mas novy, predajcovia v obchodoch to uz davno pochopili, ze inac sa neudrzia. To iste by mali pochopit aj ini hraci na trhu, ak chcu rast.
#71661
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71661
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 25.7.2019 10:20
Dnes uz ma skoro kazdy smartfon. Pribuda coraz viac ludi, co dolezite financne operacie realizuje cez smartfon prostrednictvom voucherov ci inych foriem zliav z webov na to urcenych. Ked o sebe nedas vediet na webe, nik sa o tebe nedozvie. Ponuky zliav z urcitych lokalit zvysuju atraktivitu danej lokality a tym padom aj frekvenciu navstevnosti.
#71666
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71666
xelen (ID: 735) | 22% Majster
xelen | 25.7.2019 15:12
Súhlasím s tebou, že propagácia je slabá a je ťažko nájsť na webe informácie o našej lokalite. Človeka mimo región tu teda neťahá, lebo nevie, čo tu uvidí.

A taký katalóg všetkých atrakcií v okolí je podľa mňa super nápad. Hoc aj nech je na obyčajnom novinovom papieri. Ale nech je tam všetko.. aj podnikatelia, čo si to nezaplatili aj blbosti typu jazierok a rybníkov, drevených sôch a opustených budov. Sú v okolí stovky malých prekvapení o ktorých nevie ani domáci. Hoc aj nech to vyzerá ako ten letáčik z Agromilku. To je fajn nápad a veľmi by pomohlo mať všetko po ruke. Mohlo by sa to rozdávať na školách deťom v kraji.

Zľavy sú fajn, vždy potešia. Zase ľudia si zvyknú, vyžadujú ich a keď nič ako cenu neponúkneš, idú inde. Vždy je to mix viacerých faktorov. V BA už ľudia nekupujú najlacnejšie mäso ale dajú viac za kvalitu. Ale zase ja nepodníkám, tak neviem. To je môj naivný pohľad na podnikanie. Všade píšu, že treba inovovať, ponúkať dačo špeci a veľa za to pýtať. Zľavy skorej keby tu bola masová turistika, žeby sa na veľkej škále zľavy rozptýlili a podnikatelia neskončili v strate.

Podľa mňa by turizmu pomohlo menej regulácii, byrokracie, administratívy. Aj v Rakúsku prevládajú rodinné penzióny. Je to náročná práca slúžiť turistom. Nie každý má v sebe pokoru slúžiť. Mne väčšina ľudí mimo Prešov vraví, že predavači a ľudia v službách sa v Prešove správajú hrozne v porovnaní s ich mestom. Ale to my sme taká nátura, nemyslíme to zle, sme zvyknutí. Oni nie sú pripravení na nás a my na nich.

Bez spolupráce mesta, škôl, podnikateľov a organizácii turistického ruchu, to je motkanie. A chce mesto rozvíjať turistický ruch, alebo má iné priority? Neviem. Možno väčší prínos by malo euro mesta investované do technických odborov na školách ako do hotelových škôl.

Neviem sa už viac vyjadriť. Podľa mňa Prešov by sa mal zameriať na iné oblasti ako turistický ruch. Podľa mňa to nie je naša priorita. Prešov bol vždy silný v elektrotechnickom priemysle. Ja by som s Bardejovom, či Levočou nesúťažil. Skôr by som sa snažil byť príveskom úspešnejšieho - napr. Košice a investoval energiu do perspektívnejšej oblasti hospodárstva.
#71670
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71670
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 26.7.2019 07:19
A to podstatne na zaver, nezalezi aka oblast sa pranieruje, vzdy je to o tom, ze v mnozine problemu je vzdy viacero subjektov a pokial budeme vyberat len jedneho a vynit ho zo vsetkych zlyhani, nikdy sa nedopracujeme ku rieseniu. Vsetci musia tahat za jeden povraz, nie ze iba jeden bude tahat a ostatni sa budu pozerat co z toho kapne.
#71671
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Navštívte perlu severovýchodu Slovenska - obnovený hrad Zborov 71671
Opteron (ID: 5234) | -17% Profesionál
Opteron | 26.7.2019 07:35
Turizmus u nas by som uplne nezavrhoval, mame viac historickych budov a pamiatok ako BJ ci LE. Navyse mame aj unikaty ako Solivar. Problemom je skor lokalizacia. Kym BJ je na okraji trhu prace a je nuteny hladat pracu v inych oblastiach, napr. turizme, u nas je to inaksie, mame tu aj viac priemyslu a mesto nie je nutene hladat pracovne miesta v turizme do takej miery ako v BJ. Potom je to aj neschopnost miestnych podnikatelov predat to co mame. Chybaju akciove baliky na pobyt a sluzby, kym TESCO, Kaufland, ci Lidl nas aj dvakta tyzdenne bombarduju akciovym letakom rovno do schranky a rovnako maju svoje ponuky zverejnovane na webe, nas cestovny ruch a ludia ktory by z neho mali profitovat ako keby zaspali dobu. Nie sme uplna diera, presov ma co ukazat, no ucastnici na turistickom trhu u nas su prilis fragmentovani, nevedia vytvorit spolocnu viziu ci ponuknut impulz nato aby sa aj ostatni zobudili.
#71614
chuligani 71614
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 22.7.2019 14:07
...voni kedz še chcu pobic, tha pridu i z trnavy i z anglicka... tu maju dobre karčmy na bitku... a mame i zaujimave mesca... napriklad "lačnovska anomalia", indiani na brehu rieky sekčov... medzvedze v kontajneroch... doj...ne križovatky a chodniky... koľi pivu tu nepojdu, bo to ščanky za europsku cenu...
#71615
chuligani 71615
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 22.7.2019 14:07
...voni kedz še chcu pobic, tha pridu i z trnavy i z anglicka... tu maju dobre karčmy na bitku... a mame i zaujimave mesca... napriklad "lačnovska anomalia", indiani na brehu rieky sekčov... medzvedze v kontajneroch... doj...ne križovatky a chodniky... koľi pivu tu nepojdu, bo to ščanky za europsku cenu...
#71681
Abi bul Prešov švetovi 71681
Hangari (ID: 287) | 16% Idol
Hangari | 28.7.2019 19:12
Mesto bi malo co najskorej zaujac abi bulo progresivne, bo to terazki trendi. Maľi bi šicko zrobic preto, abi varoš še stal 1. Transgender mestom europi. Zrobic dajaki transgendrer free duhovi park. Napr. vof totim parku bi bul detektor pohlavi, co bi vam zrobel test jake sce mali pohlavie pred rokom, jake budze o rok, chlopsku porodnicu, križene pohlavi, notarske strediko na registrovaňe pohlavi, predaj trojnitkovich slipoch, psie budki, kec budzece mac cigaňikovej sindrom, bocaňe hňezdo, kec budzece še citiť Babišom, duhovu špacirku po mesce viužic žeľeni ciklochodnik premaľovani na duhovi. Mišľim totim hodnotom, bi kapli aj eurofondi. Patroni bi mohli bic, Beňova, Šimečka, Nicholsonova a generalnim sponzorom bi bul Lajči Marakešski.
#71682
RE: Abi bul Prešov švetovi 71682
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 28.7.2019 20:48
...tha toten DUHOVY PARK, to je geňialny napad... bo v belgicku take maju a obrovske... tam še stretaju ceploriťkoše z calej EU... a mohľi by ich podporovac: proAgresivne slovensko a iniciatíva za slušne slovensko (za SS), jak i ďalše žaluďe...
#71683
RE: RE: Abi bul Prešov švetovi 71683
#71684
RE: RE: RE: Abi bul Prešov švetovi 71684
Hangari (ID: 287) | 16% Idol
Hangari | 29.7.2019 06:09
... . no bulo bi fantasticke kebi medzi Bruxelesom a Kosicami vzniknul letecki most a vozel i tutak navstevnikoch. A mohla bi vzniknuc i cestovna kancelarna Duha. A heslo bi mala: Duha vozi duhovich. I eurokomisari bi mohli prisc na prepadovu kontrolu, ci se vof parku dotrimuju eurohodnoti.
#71690
RE: RE: RE: RE: Abi bul Prešov švetovi 71690
vlkodlak (ID: 5348) | 0% Majster
vlkodlak | 29.7.2019 22:03
...keby še duha skoncentrovala... tha mohla by še zmenic klľima... a prišľi by cyklony... A TO NICHTO Z NAS NECHCE..!

Pridať diskusný príspevok môže len registrovaný a prihlásený používateľ.

#71691
RE: RE: RE: RE: RE: Abi bul Prešov švetovi 71691
Hangari (ID: 287) | 16% Idol
Hangari | 30.7.2019 05:51
... ..ja mislel totu tatranecku Duhu, bars se jej nedari, tha vof tim bi se mozno lepsi lapela.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK