PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/10084/urban_hudak_a_hostia_-_cesty_k_hudbe.html

Urban Hudák a hostia / Cesty k hudbe

udalosť sa už konala < Christiania < Kultúrne podujatie

Urban Hudák a hostia / Túžba tvoriť


Všetkých záujemcov o súčasnú hudobnú tvorbu srdečne pozývame na posledné tohtoročné podujatie cyklu Cesty k hudbe. O svojej túžbe tvoriť bude hovoriť člen košického umeleckého zoskupenia Urban Hudák - hudobný skladateľ Juraj Vajó. Už tradične sa pridajú aj zaujímaví hostia, tentoraz nimi bude bratislavský skladateľ Peter Javorka a taliansky perkusionista, pôsobiaci v Prahe Elia Moretti.


Hudobný program:
Peter Javorka - Tri skladby pre klavír sólo
Lenka Novosedlíková - Study od Banality V
U. H. - Silente Dances


Účinkujúci:
Boris Vaitovič, basová gitara, theremin, hlas
Attila Tverďák, elektrická gitara, hlas
Juraj Vajó, klavír, hlas
Elia Moretti a.h, bicie nástroje, hlas
Peter Javorka a.h. , klavír, elektronika


O SKLADBÁCH
Tri skladby pre klavír sólo vznikli na jeseň 2019. Ide o abstrakciu pre klavír sólo. (Peter Javorka)


Study od Banality V, je skladba z otvoreného cyklu skladieb (Study of Banality) pre komorné zoskupenia rôzneho obsadenia, často krát aj otvoreného zvukového inštrumentáru. Sú to skladby na ktorých si autorka skúša najbanálnejšie zvukové procesy v čase tak, aby mal poslucháč všeobecný neuspokojivý proporčný vnem. Využíva prvky najjednoduchších zvukových stôp a tvorí s nimi celý proces aj otvorených aj vykomponovaných pasáží. (Lenka Novosedlíková)


Silente Dances sú piesne pre hlas, komorný súbor a performera prevažne v anglickom, ale aj v slovenskom, aramejskom a v maďarskom jazyku. Názov venoval izraelský terapeut rabi Zalman Nelson ako reflexiu náčuvu.


Pracujem metódou „work in progress“ súčasne na niekoľkých verziách, z ktorých zvukový záznam, či už autentický, alebo „fake“ spolu s predchádzajúcimi prevedeniami skladby slúžia ako možný materiál pre performera. Piesne sú zhudobnením prevažne mojej pôvodnej poézie, v jednom prípade ide o parafrázu z oblasti populárnej hudby. (U. H.)


VSTUP VOĽNÝ

 
  Kultúrne podujatie | Christiania | Pridal: Redakcia pis.sk | čítané: 701 krát |  diskusia (0)