Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Magdaléna Bajuszová

Po minuloročnom uvedení česko-slovenského premiérového programu zavíta aj tento rok do Violy renomovaná slovenská klaviristka, docentka hry na klavíri na Vysokej škole múzických umení v Bratislave Magdaléne Bajouszová.


Na klavíri hrá od piatich rokov a už o rok neskôr sa začala objavovať na koncertných pódiách. Vo veku 8 rokov bola prijatá na Konzervatórium v Bratislave ako mimoriadna študentka, neskôr v štúdiu pokračovala na VŠMU v Bratislave u Cyrila Dianovského a Idy Černeckej (odchovancov prestížneho moskovského Konzervatória P. I. Čajkovského v triedach Michaila Voskresenského, Stanislava Nejgauza a Viery Gornostajevy). Na VŠMU v Bratislave absolvovala aj doktorandské štúdium a získala titul artis doctor.
Je laureátkou niekoľkých národných i medzinárodných klavírnych súťaží, napr. : medzinárodná súťaž mladých klaviristov Virtuosi per Musica di Pianoforte (2. cena, Cena najlepšieho československého účastníka, Cena Českého hudobného fondu), Súťaž slovenských konzervatórií (1. cena), Medzinárodná súťaž O cenu Leoša Janáčka (2. cena), Súťaž pamiatky V. Horowitza v Kyjeve (semifinalistka) a je tiež víťazkou súťažného štipendia Yamaha Music Foundation of Europe.
Ako sólistka spolupracovala so všetkými významnými domácimi orchestrami, (Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ŠKO Žilina, Cappella Istropolitana...), pravidelne účinkuje na popredných festivaloch a prehliadkach, realizovala početné nahrávky pre Slovenskú televíziu, Slovenský rozhlas a Český rozhlas.
Jej neustále sa rozširujúci repertoár zahŕňa široké spektrum najvýznamnejších klavírnych diel všetkých historických i štýlových období až po súčasných autorov. Významnú časť jej umeleckej činnosti tvorí práve propagácia a uvádzanie menej známych, náročných klavírnych titulov ako aj pôvodnej tvorby slovenských i českých autorov, z ktorej sú jej mnohé diela dedikované a uviedla ich premiérovo.
Nahrala niekoľko cd albumov, okrem profilového cd (Beethoven, Schubert, Bartók) aj sólové albumy s tvorbou Ilju Zeljenku, Štefana Németha-Šamorínskeho, Jozefa Kolkoviča, či najnovšie albumy Klavírna suita v 20. storočí I a II.
V r. 2010 jej bola udelená Cena F. Kafendu „za vynikajúce interpretačné výkony.


Atraktívny program z diel klasikov 20. storočia Hindemitha, Poulenca a Stravinského pochádza z najnovšieho cd albumu, ktorý v týchto dňoch klaviristke vychádza. Koncert bude opäť spojený s hovoreným slovom, ozrejmujúcim poslucháčovi expresiu repertoáru 20. storočia. Koncert sa koná v spolupráci so Spolkom koncertných umelcov.


Vstupné: 3 €
Vstupenky si môžete zakúpiť on line na: https://www.violapresov.sk alebo priamo vo VIOLE v čase otváracích hodín kaviarne.

Pridal: Redakcia pis.sk
757
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK