Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Pocta režisérovi Petrovi Scherhauferovi

V poradí tretí večer cyklu Osobnosti divadla bude poctou Petrovi Scherhauferovi (1942 – 1999), režisérovi slovenského pôvodu, ktorý pôsobil ťažiskovo v Čechách. Bol absolventom brnianskej Janáčkovej akadémie múzických umení a spoluzakladateľom divadla Husa na povázku v Brne.


A prečo naňho budeme spomínať vo vzťahu k divadelníctvu v Prešove? Pretože Peter Scherhaufer pôsobil v 90. rokoch aj na scéne Divadla Jonáša Záborského a svojimi projektmi a výrazným režijným rukopisom zásadne prispel k tomu, aby sa táto východoslovenská scéna stala súčasťou vtedajšej progresívnej vlny alternatívneho divadla v Československu. Do portfólia režiséra patrí inscenačná séria Kemu ce treba ‘91 I. – VII (1991) a Kde leží naša bieda (1996) a open air theatre Bocatius´98. Zároveň uskutočnil so Študentským divadlom FF UPJŠ v Prešove projekt Svedectvo krvi.


Na príprave a realizácii večera sa podieľajú: Alžbeta Verešpejová a Miron Pukan.
Hosťami večera budú režisér Patrik Lančarič a herec a režisér Milan Antol.


VSTUP VOĽNÝ
Miesta si môžete rezervovať priamo vo VIOLE alebo na info@violapresov.sk / 0905 688 665 (t. č. je aktívne v čase otváracích hodín kaviarne).

Pridal: Redakcia pis.sk
516
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK