Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

OPERA TRIO

V roku 2020 začína vo VIOLE 3. ročník koncertného cyklu ViolaKlasik, ktorý je zameraný na poslucháčsky príťažlivú hudbu. Na jeho prvom koncerte sa predstaví umelecké zoskupenie troch mladých hudobníkov, pôsobiacich v Brne - OPERA TRIO.


O projekte:
Telemann/Janáček/Poulenc je novým projektom súboru Opera trio pre sezónu 2020/2021. V dramaturgii kombinuje poslucháčsky príťažlivé Partity Georga Philippa Telemanna, s originálnymi komornými cyklami Leoša Janáčka. Konkrétne ide o Rozprávku pre violončelo a klavír a Sonátu pre husle a klavír, v úprave pre hoboj. Ako kontrastný a vrcholový prvok v celkovom obraze koncertu je zaradené neoklasické Trio pre klavír, hoboj a violončelo Francisa Poulenca. Forma koncertu je postavená vo forme oblúka.


Program:
Georg Philipp Telemann: Partita No. I pre hoboj, violončelo a klavír
Leoš Janáček: Sonáta pre husle a klavír (verzia pre hoboj a klavír)
Francis Polulenc: Trio pre hoboj, fagot a klavír (verzia pre hoboj, violončelo a klavír)
Leoš Janáček: Rozprávka pre violončelo a klavír
Georg Philipp Telemann: Partita No. III pre hoboj, violončelo a klavír


Súbor Opera Trio vznikol roku 2017 spoločným úsilím kolegov z Janáčkovej opery. Voľne nadväzuje na predchádzajúcu dlhoročnú spoluprácu slovenského klaviristu a dirigenta Ondreja Olosa s českým violončelistom a skladateľom Štěpánom Filípkom. Prvým dôležitým impulzom pre súbor bolo spracovanie a prevedenie Hobojového tria Františka Emmerta, keď sa k spomínaným interpretom pridala talentovaná brnianska hobojistka Barbora Šteflová. Ansámbel sa čoskoro etabloval na českej hudobnej scéne a má za sebou úspešné vystúpenia na medzinárodných festivaloch Stretávanie Nové hudby, Forfest, Prehliadka súčasnej hudobnej tvorby a Hudobná súčasnosť. Trio tiež pravidelne spolupracuje s Českým rozhlasom. V minulom roku ansámbel publikoval CD Emmert-Dlask-Nota-Demoč: works for Oboe trio vo vydavateľstve Radioservis.


Vstupné: 3 €
Lístky je možné zakúpiť elektronicky priebežne, najneskôr v deň pred konaním podujatia do 24.00 hod. V deň konania podujatia je možné zakúpiť vstupenky hodinu pred začiatkom alebo v kaviarni VIOLY, počas otváracích hodín.

Pridal: Redakcia pis.sk
732
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK