Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Jana Kubánková

V rámci 4. ročníka prehliadky súčasnej hudobnej tvorby Sólo-duo-trio Vás pozývame na sólový koncert Jany Kubánkovej / husle.
Projekt Lonely self - Osamělé já


O projekte
Ide o unikátny koncertný projekt pre sólové husle, ktorý prezentuje českých moderných autorov z obdobia medzi rokmi 1918 – 2018. Súčasťou projektu je živé rozprávanie o autoroch, ich dielach a ich vnútornom i vonkajšom boji pri tvorbe. Zložitá politická situácia, svetová vojna, komunistický režim. Ako sa autori vyrovnávali s takýmito podmienkami? Ako sa tieto skutočnosti odrazili na ich tvorbe, voľbe zvukových i formálnych prostriedkov? Sloboda umeleckého vyjadrenia je základným predpokladom vzniku umeleckého diela. Ako bola ohrozovaná sloboda umeleckého vyjadrenia v týchto časoch? Ako nakoniec ich slobodná tvorba ovplyvnila ich skutočnú slobodu v reálnom svete? Medzinárodná premiéra projektu prebehla v lete 2018 vo Washingtone DC, USA, na Koncerte pre Veľvyslanectvo Českej republiky a koncerte pre Medzinárodnú nadáciu obetí komunizmu.


O interpretke
JANA KUBÁNKOVÁ (huslistka, slobodná umelkyňa, lektorka).
Vyštudovala Gymnázium Jana Nerudu s hudobným zameraním a Akadémiu múzických umení v Prahe. V rokoch 2006, 2007 a 2008 získala štipendium na prestížnej Meadowmount School of Music v USA. Debutovala už v dvanástich rokoch vo Vivaldiho dvojkoncerte s majstrom Josefom Sukom. Ako sólistka potom vystúpila s poprednými českými orchestrami, napr. Pražskou filharmóniou či Pražským komorným orchestrom. Už v priebehu raných štúdií získala mnohé ocenenia a vystupovala v živých koncertných prenosoch Českého rozhlasu. Ešte ako študentka gymnázia sa stala súčasťou Českého komorného orchestra, profesionálneho telesa, ktorého tradíciu založil Václav Talich. V dvadsiatich rokoch sa Jana stala huslistkou Českej filharmónie. S orchestrom absolvovala turné po celom svete a spolupracovala s mnohými svetovými dirigentami. Bola zároveň aktívnou súčasťou mnohých edukatívnych projektov Českej filharmónie ako lektorka. V roku 2017 orchester opustila, aby získala viac tvorivej slobody a času na vlastní projekty.
Už počas štúdia sa začala hlbšie zaoberať problematikou psychosomatiky hry na husle, vplyvom umenia na človeka a jeho funkciu v spoločnosti. Absolvovala vzdelávanie v expresívnych terapiách, navštevovala semináre klasickej filozofie na Karlovej univerzite v Prahe a ukončila žurnalistickú stáž v kultúrno-politickej revue Přítomnost. Od roku 2014 začala viesť workshopy a semináre psychosomatiky hry na husle a kreatívne práce pre študentov umeleckých škôl v Českej republike a v lete 2018 a 2019 súčasne na Meadowmount School of Music v USA. V rokoch 2014 – 2016 viedla svoje kreatívne programy v krízových centrách pre deti s hrozbou sociálneho vylúčenia v Prahe, aby podporila ich pozitívny vývoj.
Ako interpretka sa teraz venuje najmä súčasnej hudbe. Pôsobí projektovo ako koncertný majster a sólistka orchestra Berg. Prezentuje sa tiež na vlastných čisto sólových husľových recitáloch modernej hudby u nás i v zahraničí (Európa, USA). Vytvára osvetu českým autorom od povojnovej doby až po súčasnosť.
V roku 2017 založila umeleckú iniciatívu IMUZA, pri ktorej organizuje kultúrne akcie pre deti a širokú verejnosť, prepája umeleckú spoluprácu amatérskeho sveta s profesionálnym a vytvára koncertné možnosti pre mladých začínajúcich umelcov. V roku 2018 založila Inštitút slobody, medzinárodnej projektovej platformy profesionálnej umeleckej spolupráce a umeleckého dialógu o témach slobody, ľudských práv a demokracie.


VSTUP VOĽNÝ


Miesta si môžete rezervovať priamo vo VIOLE alebo na info@violapresov.sk / 0905 688 665 (t. č. je aktívne v čase otváracích hodín kaviarne)

Pridal: Redakcia pis.sk
574
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK