PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/10681/tvary_a_tvare_-_3-_rocnik.html

Tvary a tváre / 3. ročník

udalosť sa už konala < Viola literárna kaviareň < Voľný čas

Aj tento rok pripravujeme divadelný workshop TVARY A TVÁRE. Bude znova zameraný na problematiku divadla pre deti smerujúceho k autenticite, zážitku, poznaniu.
Uskutoční sa v priestoroch centra pre umenie VIOLA v Prešove. Podujatie je určené absolventom a študentom herectva a bábkoherectva ako aj absolventom a študentom príbuzných umeleckých a humanitných odborov (réžia, dramaturgia, scénografia, tvorivá dramatika, výtvarné umenie, hudobné umenie, estetika), ktorí majú záujem venovať sústredenú pozornosť (aj) divadlu pre deti.
Vyústením workshopu bude záverečná prezentácia. Pôjde o tretí ročník podujatia, ktorý opätovne otvorí účastníkom perspektívu účinkovania v nových inscenáciách, ktoré divadlo VIOLA plánuje pripraviť v novej sezóne.
Workshop je zameraný na proces autorskej, hereckej a režijnej tvorby v profesionálnom divadle pre deti a mládež. Jeho obsahom je hľadanie inscenačných východísk: od námetu k scenáru, od hereckých cvičení k scénickému riešeniu priestoru, hudbe, pohybu, akcii.


Téma workshopu: hrdina bez zázračnej moci a umenie načúvať okoliu.
Inšpiračný zdroj: rozprávkový príbeh Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná.
Lektor workshopu: režisér Kamil Žiška.
Aktivity v rámci workshopu:
- konceptuálna práca s literárnou predlohou;
- skúmanie inscenačných prvkov a postupov, ktoré by korešpondovali s myšlienkovým svetom dnešných detí;
- poznávanie archetypu hrdinu, jeho hodnôt, motivácií, cieľov;
- hľadanie zdrojov pre intenzívny divácky zážitok.
Súčasťou projektu bude vytvorenie autorských inscenačných tvarov, prezentácia pre verejnosť a diskusia.


Lektor workshopu: Kamil Žiška (1978)
Divadelnú réžiu a dramaturgia absolvoval na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave v roku 2004 v ročníku profesora Ľubomíra Vajdičku. Jeho absolventským výstupom bola inscenácia frašky F. Crommelyncka Veľkolepý paroháč, za ktorú získal nomináciu na ocenenie DOSKY v kategórii Objav sezóny 2004. Po skončení štúdia spolupracoval s mnohými profesionálnymi slovenskými divadlami ako režisér, autor, hudobník, textár či dramaturg (Slovenské komorné divadlo Martin, Trnavské divadlo, Radošinské naivné divadlo, Divadlo LUDUS, Bratislavské bábkové divadlo a ďalšie). V roku 1996 spolu s režisérom Jakubom Nvotom založili kabaretný súbor Túlavé divadlo, kde autorsky spolupracujú dodnes. Jeho inscenácia A budeme si šepkať (SKD Martin, 2009) hosťovala v roku 2010 na IV. divadelnom festivale Demoludy v poľskom Olsztyne a v roku 2011 na festivale MittelFest v talianskom Cividale. Je nositeľom niekoľkých prestížnych divadelných ocenení. V súčasnosti nemá stále angažmá v žiadnom z divadiel. Hosťuje na popredných divadelných scénach po celom Slovensku. Pre divadlo VIOLA pripravil inscenácie Chrobáčikovia a Palička z Libanonu.


Termín odovzdania prihlášok: 15. jún 2020
Účasť na workshope: BEZ POPLATKU
Účastník znáša na vlastné náklady len cestovné, nocľažné, stravné.
Počet účastníkov: OBMEDZENÝ
Usporiadatelia si vyhradzujú právo výberu u prihlásených účastníkov
Výsledok výberu bude záujemcom oznámený do 20. júna 2020.
Bližšie informácie na: info@violapresov.sk
Prihláška dostupná na: http://www.violapresov.sk/


Súčasťou workshopu bude výberové konanie na pozíciu herečky v divadelnom súbore centra pre umenie VIOLA s perspektívou trvalého pracovného pomeru.


Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia

 
  Voľný čas | Viola literárna kaviareň | Pridal: Redakcia pis.sk | čítané: 753 krát |  diskusia (0)