PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/10845/zivotne_cesty_leopolda_laholu_1918_-_1968.html

ŽIVOTNÉ CESTY LEOPOLDA LAHOLU (1918 - 1968)

udalosť sa už konala < Viola literárna kaviareň < Divadlo

Tretí ročník projektu Stretnutia na 49. rovnobežke pre Vás pripravil štyri autorské umelecké večery s literárnou a hudobnou časťou venované umelcom, významným osobnostiam, členom národnostných menšín žijúcich na Slovensku – maďarskej, rusínskej, židovskej a nemeckej.


Prvý večer 27. augusta bude patriť slovenskému autorovi, prozaikovi, básnikovi, dramatikovi a filmovému režisérovi, rodákovi z Prešova,
LEOPOLDOVI LAHOLOVI (vl. menom Leopold Arje Friedmann). Dátum jeho narodenia a úmrtia rámcujú historicky významné osmičky. Žil v dobe vojen a táborov – v jednom z nich bol pred transportom do Osvienčimu zachránený proti svojej vôli. Zažil Povstanie aj to, čo sa dialo po druhej svetovej vojne, po roku 1948. Odišiel do zahraničia s povolením úradov, ale v Izraeli, Juhoslávii, Nemecku i Francúzsku, kam ho životné osudy zaviedli, stále túžil po návrate do Československa, bolestne vnímajúc stratu svojho literárneho jazyka, v ktorom zrazu nemal pre koho písať. Kamaráti a známi ho i volali, aby sa vrátil, no bez oficiálneho pozvania odmietal prísť. A keď napokon predsa prišiel, stala sa mu rodná zem osudnou. Jeho tvorba je trpkou ozvenou doby... Znejú v nej otázky o krutosti človeka, morálne a etické dilemy... a sú dnes možno aktuálnejšie ako by sme si želali.


Históriou sprevádza: Andrea Sivaničová
Moderuje: Soňa Pariláková


Naše rozprávanie bude sprevádzať hudobný hosť:
SALAMON KALELYE
Päťčlennú košickú klezmerskú kapelu založil v roku 2015 Pavol Šalamon. Jej členmi sú hráči Štátnej filharmónie a Štátneho divadla v Košiciach a učitelia na hudobných školách, ktorí sú súčasne aj členmi menších komorných hudobných telies. Počas svojej existencie vypracoval orchester repertoár pozostávajúci z tradičných klezmerových melódií, ale aj skladieb inšpirovaných klezmerom, ktoré vznikli v tridsiatych rokoch 20. storočia ba aj začiatkom 21. storočia. Úpravy väčšiny skladieb pochádzajú od vedúceho Budapest Klezmer Bandu, Ferenca Jávoriho, Adriana Harvana a z vlastnej dielne kapely. Súčasťou repertoáru kapely sú aj drobnosti majstrov, napríklad Astora Piazzollu a Enrica Toselliho.


Kapela hrá v zložení:
Martin Švec - klarinet
Ján Grocký - akordeón
Ladislav Gurbaľ - violončelo
Peter Boroš - husle
Pavol Šalamon - kontrabas


Podujatie podporili:
Fond na podporu umenia
Fond na podporu kultúry národnostných menšín


VSTUP VOĽNÝ
Vstupenky je možné si rezervovať prostredníctvom mailu info@violapresov.sk , rezerváciu obratom potvrdíme. Rezervované miesto je potrebné obsadiť najneskôr 20 minút pred začiatkom programu inak rezervácia stratí platnosť.

 
  Divadlo | Viola literárna kaviareň | Pridal: Redakcia PIS | čítané: 525 krát |  diskusia (0)