Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Divadlo NUDE v Prešove: Mala Dr. Csabová pravdu?

Sólová performancia o žene a jej postavení v manželstve a spoločnosti za posledných sto rokov. Ponor do kultúrnych stereotypov, pohľad na tvár dnešného feminizmu, právne a sociálne východiská pre ženu, realita manželského života “v dobrom aj zlom”.
Inšpirované knihou Dr. Margity Csabovej Čo má vedieť dievča pred vydajom? Je dnes vo verejnom záujme skutočné dobro žien? Vedia dnešné ženy, čo je pre ne skutočne dobré? Kariéra? Deti? Manželstvo? Emancipácia? Navarené, napečené?
Tvorivý tím:
réžia, text: Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová,
dramaturgická spolupráca: Marek Godovič,
scénografia, kostýmy: Laura Štorcelová,
video: Martin Toldysvetelný
dizajn: Slavomír Šmálik, Veronika Malgot
účinkuje: Lýdia Ondrušová
foto: Nina Pacherová


Vhodné pre osoby staršie ako 15 rokov. “Divadlo NUDE sa už druhý raz v krátkom čase venuje otázkam feminizmu, ženskej identity a postaveniu ženy v spoločnosti. (...) Formálne aj obsahovo ju autorky vybudovali bohato, divák si spoločenskú realitu skladá z rôznorodých sekvencií. V inscenácii ide o pestrú mozaiku problémov druhej a tretej vlny feminizmu. Ani jeden z nich nie je uzavretý a iste je na mieste o nich hovoriť. (...) Ambíciou teda pravdepodobne bola snaha o vytvorenie … ukážky toho, že to, čo ovplyvňovalo naše mamy a staré mamy, stále dobieha aj nás. Aj my sa neustále pýtame, aké by sme to vlastne malo byť. ”Soňa J. Smolková: Tretia vlna feminizmu? Sotva. In: kød, 4/2019
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Pridal: Redakcia PIS
474

WAVE

Sídlo (adresa):
Hlavná 121, 080 01 Prešov
Telefón:
Mobil:
00421 905 896 467
E-mail:
WEB:
http://www.wave.sk/
Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Wave-Club/377866438961977
Wave centrum nezávislej kultúry
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK