Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Breathe festival

Slovenský Festival Breathe zameriavajúci sa na alternatívnu elektronickú hudbu prinesie v samom konci júna najsilnejší line-up v svojej deväťročnej histórii. Svetovú scénu v žánroch techno a house prídu na lúku medzi mestami Veľký Šariš a Prešov reprezentovať DJi z Nemecka, Česka aj Poľska. Prírodný priestor organizátori naplnia v spolupráci so scénografickou skupinou CTRL_Space svetelnými inštaláciami.


Popredným menom chystaného programu je nemecký DJ Agy3na pôvodom z Nürnbergu. Civilným menom Dennis Höpfel už roky organizuje akcie v Berlíne, kde v súčasnosti pôsobí. Na Breathe prinesie hravý výber súčasného zvuku na hranici housu a elektroniky s dôrazom na rytmiku, ktorý overili niektoré z najexponovanejších berlínskych klubov, medzi nimi aj dobre známa live séria HÖR.


https://www.youtube.com/watch?v=OcrV_xrebos


Klubový zvuk prinesie na lúku aj Steffen Bennemann, ikonické meno a zásadná postava nemeckej scény pôvodom z Leipzigu. Bennemann je producent a DJ, zakladateľ labelu Holger a hlavný booker festivalov Nachtdigital a Nachtville. Návštevnikom predvedie housový set zameraný na hlboký emočný zážitok.


https://soundcloud.com/steffenbennemann


Svoje schopnosti na poli housu predvedie tiež dMIT. RY, booker pražského priestoru Groove a rezident rádia Punctum. Z Česka príde na východné Slovensko aj Igor Kadeev a.k.a. Inger Illel z lablu Amphibian a rezident vplyvných pražských klubov ako Planeta Za či Fuchs 2. Návštevníkov festivalu zastrie setom plným temnoty ovplyvneným nielen jeho ruským pôvodom.


Poľskú scénu bude reprezentovať Daisy Cutter. Angažovaná varšavská DJka a zakladajúca členka kolektívu Flauta prechádza v svojich selekciách od rýchlejšieho bpm a 90tkových vplyvov cez polámané beaty až do melancholickejšieho down-tempa. Line-up uzatvoria pestrou žánrovou zmesou dlhoroční rezidenti Breathe Uma Durman, Wuss a Duboisi, predstaví sa aj košický DJ Uber_Acid, najnovší prírastok kolektívu Breathe.


Nový priestor, lepšie služby a kvantum svetelných inštalácií


Festival, ktorý každoročne privíta niekoľko stoviek návštevníkov prechádza viacerými zásadnými zmenami. Na rozdiel od ostatných rokov tentokrát Breathe festivalovú sezónu neuzatvára, ale ju otvára, a to v piatok 30. júna. Miesto konania sa po rokoch presúva pár desiatok metrov od lúky pod lesom smerom k Bufetu R4 pod kopcom Bikoš. Prešovčanom je toto miesto známe pod názvom Marakaňa.


Súčasťou festivalových priestorov bude dobre zásobený krytý bar aj vylepšený, rovnako tak krytý stage či vnútorné sociálne zariadenia. „Tento rok presúvame festival do areálu, ktorý ponúkne návštevníkom oveľa väčší komfort a vyšší štandard, zároveň zachová autenticitu Breathu“, hovorí Erik Korabský a dodáva: „Najväčším lákadlom je jednoznačne line-up skladajúci sa z medzinárodných mien, uznávaných vo svojej oblasti v celej Európe. Každý z vystupujúcich sa pohybuje v rozličnom hudobnom spektre a tak nebude núdza o rýchlejšie tanečné techno, 90tkový breakbeat či hĺbavé kozmické vlny ambientu. Mimoriadne sa tešíme na nové možnosti v rámci budovania vizuálnej stránky festivalu, čo Breathu prinesie akýsi druhý dych.“ Uzatvára šéfdramaturg a jeden z hlavných organizátorov festivalu.


Breathe kladie každoročne dôraz na svoj vizuálny rozmer. Priestory festivalu sa tak na jednu noc naplnia svetelnými a inými vizuálnymi inštaláciami, ktoré budú najvhodnejšou kulisou výrazného auditívneho zážitku. Na scénografii bude Breathe spolupracovať s kolektívom CTRL_Space, čím nadviaže na úspešnú spoluprácu z predchádzajúcich ročníkov.


Viac informácii a vstupenky nájdete na webe https://breathefestival.sk/


Agy3na - https://soundcloud.com/agy3na
Steffen Bennemann - https://soundcloud.com/steffenbennemann
dMIT. RY - https://soundcloud.com/dmit-ry
Inger Illel - https://soundcloud.com/ingerillel
Daisy Cutter - https://soundcloud.com/ddaisycutter
Uma Durman - https://www.youtube.com/watch?v=6-k13015gTo
Wuss - https://www.youtube.com/watch?v=sxd7YPpBU5U
Duboisi - https://www.youtube.com/watch?v=j14YIoTVw3c


Festival Breathe bol z verejných zdrojov podporený Fondom na Podporu Umenia.

Pridal:
700
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK