PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/6214/posadnuti.html

Posadnutí

udalosť sa už konala < Divadlo Alexandra Duchnoviča < Divadlo

na VS
F. M. Dostojevskij
Réžia: Branislav Mazúch


«Vyšli teda diabli z človeka a vošli do svíň. Črieda sa rútila dolu svahom do mora a potopila sa. Ľudia sa potom vyšli podívať, čo sa prihodilo. Prišli k Ježišovi, a človeka, z ktorého vyšli zlí duchovia, našli sedieť pri nohách Ježišových oblečeného a pri zdravom rozume. A pojal ich strach. » (Evanjelium podľa Lukáša)


«Posadnutí» sú prípadovou štúdiou vzbury mladých - tajného spolku anarchistov, ktorí v malom ruskom provinčnom cárskom mestečku rozpútajú pri pokuse o spoločenský prevrat krvavé nepokoje.
Diváci sa stanú svedkami príbehu tohoto spolku a strhujúcej javiskovej analýzy dodnes živých mechanizmov násilného boja o zmenu režimu, ktorý sa rodí z frustrácie celej generácie.


Slovensko, ako aj celá Európa, sa v súčasnosti nachádza v zložitej situácii. Rozličné krízy, politická nestabilita, sociálna nerovnosť, neistota a strach napomáha tým, ktorí presadzujú jednoduché, no často deštruktívne riešenia.


Dostojevskij v románe «Diablom posadnutí», ktorý je predlohou inscenácie, vizionársky predpovedal hrôzy ruských revolúcií a obdobia stalinizmu. Dúfajme, že jeho vízie sa nás a našej doby už netýkajú a že nepredpovedajú aj našu vlastnú blízku budúcnosti.

 
  Divadlo | Divadlo Alexandra Duchnoviča | Pridal: Redakcia PIS | čítané: 1372 krát |  diskusia (0)