PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/7910/trio_thisnis.html

Trio Thisnis

udalosť sa už konala < Viola literárna kaviareň < Koncert

Nenechajte si ujsť koncert Tria Thisnis, ktoré prichádza do Prešova po prvýkrát!


PROGRAM
Thisnis: Variationes calvariae locus (téma a 18 variácií)


ÚČINKUJÚCI
Trio Thisnis
Miroslav Tóth – altový a sopránový saxofón, spev
Ádám Móser - akordeón, accordina, gajdy
Áron Porteleki - bicie, 3-strunová viola, objekty


Trio Thisnis je slovensko-maďarské zoskupenie, ktoré sa zameriava na improvizačné a špeciálne experimentálne techniky. Jeho hudbu je možné charakterizovať ako snahu o metažánrové variácie. Trio bolo založené v priebehu natáčania rozhlasovej hry Wernera Fritscha Shakespeare's Skull v Prahe. Skupina je aktívna najmä v Budapešti. Bubeník Áron Porteleki, akordeonista Ádám Móser a saxofonista Miroslav Tóth účinkovali spoločne aj vo formácii Funeral Marching Band.


Líder tria Miroslav Tóth je všestranne pôsobiacim hudobníkom. Rodák z Bratislavy, v súčasnosti žije a pôsobí v Prahe. Je doktorandom na Katedre skladby HAMU. Autor štyroch opier, kompozícií pre sólové nástroje a rôzne nástrojové zoskupenia. Píše súčasne filmovú hudbu. Je zakladateľom a umeleckým vedúcim ďalších umeleckých telies: orchestra Musica falsa et ficta, prezentujúceho improvizačné prístupy a umeleckých zoskupení Funeral Marching Band a Dunkeltherapie. Účinkuje súčasne v experimentálnych hudobných kapelách: Shibuya Motors, My Live Evil, E56, Krakow Improvisers Orchestra, Prague Improvisers Orchestra, Ensemble 65. Je iniciátorom a spolutvorcom cyklu dokumentárnych filmov o slovenských hudobných skladateľoch.


„Miro Tóth je typom umelca, pohybujúceho sa s ladnou prirodzenosťou medzi rôznorodými projektmi, ktoré sa častokrát vyznačujú až antagonistickou formou či poetikou. V jeho podaní sú však všetky hranice narušené a do popredia tak vystupuje kompaktné dielo s charakteristickým rukopisom, v ktorom má každá zastávka, projekt a uvažovanie svoje zmysluplné miesto a výborne dopĺňa rozsiahlu sieť prístupov.“ (Jakub Juhás)


Áron Porteleki je maďarský bubeník a violista. Je aktívnym členom experimentálnej improvizovanej hudobnej scény a reprezentantom budapeštianskeho hudobného undergroundu. Všestranne pôsobiaci umelec, ktorý sa venuje popri hudbe aj súčasnému tancu, svoje interpretačné umenie prezentuje v Maďarsku i v zahraničí. Vystupoval
s viacerými osobnosťami umeleckého sveta ako Clayton Thomas, Hilary Jeffery, Mihály
Dresch, István Grencsó a i.


Ádám Móser žije a pôsobí v Budapešti. Vo svojej interpretácii kombinuje francúzske, židovské, argentínske, balkánske vplyvy a cirkusovou atmosféru s prvkami experimentálnej hudby a voľnej improvizácie. Je členom niekoľkých umeleckých zoskupení vedených skladateľom Bélom Ágostonom, participuje napríklad na projekte s americkým skladateľom a trúbkarom Frankom Londonom. Spolupráca s Miroslavom Tóthom začala prizvaním k účinkovaniu vo free jazzovom projekte tohto slovenského saxofonistu – Funeral Marching Band. Táto skúsenosť vyústila do trvalej spolupráce v rámci viacerých ďalších projektov oboch hudobníkov.


Koncert sa uskutoční v rámci prehliadky súčasnej hudobnej tvorby Sólo-duo-trio. Prehliadka je súčasťou projektu Cesty k hudbe.


Vstup voľný!


Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.


Miesta si môžete rezervovať priamo v Literárnej kaviarni VIOLA alebo na info@literarnakaviaren.sk / 0905 688 665 (t. č. je aktívne v čase otváracích hodín kaviarne)
Rezervované miesto je potrebné obsadiť minimálne 30 min. pred začiatkom podujatia, v opačnom prípade nárok na rezerváciu miesta zaniká.

 
  Koncert | Viola literárna kaviareň | Pridal: Redakcia PIS | čítané: 415 krát |  diskusia (0)