Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Superhrdinovia v akcii

Otváracím futbalový zápasom medzi dobrovoľníkmi a deťmi z detského domova začali v Prešove Dni aktívneho dobrovoľníctva. Potrvajú do 29. septembra.


„Chcem vyjadriť veľké poďakovanie, vám, ktorí dobrovoľne robíte rôzne aktivity - či už v oblasti sociálnej, kultúrnej, športovej, vôbec všade tam, kde dobrovoľníctvo má svoj priestor, – a tak nielen pomáhate tým, ktorí pomoc potrebujú, ale zároveň aj šírite dobré myšlienky medzi jeho obyvateľmi, “ prihovoril sa viceprimátor Štefan Kužma organizátorom futbalového miniturnaja v areáli detského domova na Požiarnickej ulici, kde siv Prešove spolu zašportovali dobrovoľníci a tamojšie deti.
Prešovské dobrovoľnícke centrum pripravilo Dni aktívneho dobrovoľníctva už po 11-ty raz. Až do 29.09.2018 ponúka 30 neziskových, štátnych aj verejných inštitúcií z Prešovského kraja (polovica z nich priamo z Prešova) viac ako 40 dobrovoľníckych príležitostí, do ktorých sa môže zapojiť ktokoľvek s chuťou vyskúšať si dobrovoľníctvo či spoznať prácu niektorej zo zapojených organizácií.


„Cieľom Dni aktívneho dobrovoľníctva je wspropagovať dobrovoľníctvo i dobrovoľnícke organizácie. Ukázať pritom ľuďom aké rôzne typy dobrovoľníctva existujú, do čoho všetkého sa môžu zapojiť vo svojom voľnom čase. Ponuka je stavaná ako taká ochutnávka dobrovoľníctva, možnosť vyskúšať si rôzne činnosti v rôznych typoch organizácií. Nerozhodnutým to dáva príležitosť overiť si, čo im dobrovoľníctvo môže priniesť a zistiť, aký druh aktivít im najviac sedí, “ vysvetlila Dominika Hradiská, koordinátorka podujatia.


Aj keď tento ročník sprevádza slogan „Buď hrdina. Staň sa dobrovoľníkom.“, zapojiť sa môže každý. Ľudia sú tak pozvaní napríklad zapojiť sa do aktivít zariadení pre seniorov, do kreatívnych hier v detskom domove, dobrovoľníci sú vítaní aj na detských oddeleniach nemocníc, je možné pomôcť aj pri príprave interaktívnej výstavy, prípadne navštíviť hospic, ktorý je otvorený všetkým, ktorí chcú pomôcť pri úprave interiéru, exteriéru či pri práci so samotnými klientmi. „Organizácie napríklad privítajú pomoc pri sprevádzaní ich hendikepovaných klientov na výlete, pri prípravy edukačnej výstavy, pri predaji hand-made výrobkov, realizácii voľnočasových aktivít pre deti či pri výrobe strašidelných masiek. Všetky ponuky nájdú záujemcovia na www.budhrdina.sk., spresňuje Dominika Hradiská.


V Prešovskom kraji prevzala nad podujatím záštitu primátorka mesta Prešov Ing. Andrea Turčanová. Svoje brány počas trvania Dní aktívneho dobrovoľníctva otvárajú organizácie v Prešove, Sabinove, Bardejove, Svidníku, Humennom, Starej Ľubovni a na ďalších miestach. Ponuka je pestrá, pozrieť si ju môžete na www.budhrdina.sk a www.dobrovolnictvopo.sk.

Pridal: DC
584
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK