Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Bielou pastelkou môžete pomôcť aj v Prešove

V tento deň budú aj v našom meste dobrovoľní spolupracovníci, oblečení do tričiek s logom zbierky, oslovovať darcov a ponúkať im plastové spinky vo forme bielej pastelky za dobrovoľný príspevok.


V Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove budú pre vás od 10:00 do 17:00 pripravené informačné stánky, kde si vďaka simulačným okuliarom budete môcť vyskúšať, ako „vidia“ ľudia s poruchou zraku, prejsť sa s bielou palicou, napísať si niečo v Braillovom písme či oboznámiť sa s kompenzačnými a optickými pomôckami, ktoré nevidiacim a slabozrakým pomáhajú v každodennom živote. Ak ste knihomoľ a radi by ste mali všetko latinkou čierne a Braillom biele na bielom, určite príďte do prešovskej knižnice prelistovať si knižky o a pre ľudí so zrakovým postihnutím.


V Prešove budú popri tom oční lekári kontrolovať aj stav sietnice a jej jednotlivých vrstiev. Naši pracovníci budú binokulárnym autorefraktometrom zisťovať zrakové parametre detí od troch do šiestich rokov.


Prečo kreslíme bielou pastelkou?
Mnohým ľuďom pripadá kreslenie bielou pastelkou nezmyselné – takúto kresbu predsa nikto nevidí! Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska však už 17 rokov dokazuje, že aj ona zmysel má. Ide totiž o pomyselnú kresbu, do ktorej sa zapája stále viac a viac tých, ktorým nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný. Aj tento rok môže každý z nás chytiť bielu pastelku a do celkového obrazu prispieť pár ťahmi. Spoločne tak nakreslíme obraz našej spoločnosti a jej ochoty pomáhať ľuďom so znevýhodnením. Každý rok sa vďaka tomu Slovensko ukáže v úžasnom svetle. Vo svetle, ktoré je pre ľudí s poruchou zraku pomocníkom na ich ceste.


Biela pastelka zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Výnos zbierky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Hlavným posolstvom tejto zbierky je úsilie dosiahnuť zvýšenie záujmu širokej verejnosti o problematiku zrakového postihnutia.


Výnos verejnej zbierky bude použitý na:


podporu aktivít, ktoré ľuďom so zrakovým postihnutím pomáhajú začleniť sa do bežného života,
špeciálne rehabilitačné programy zamerané na výcvik samostatnej chôdze s bielou palicou, kurzy Braillovho písma, práce s rôznymi kompenzačnými pomôckami, sebaobsluhy a pod. ,
oboznamovanie verejnosti s možnosťami riešenia problémov nevidiacich a slabozrakých ľudí.
Viac informácií nájdete na webovej stránke: www.bielapastelka.sk


Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka môžete až do 31. decembra, a to on-line darom cez www.darujme.sk, zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 v sieti Orange, Telekom a O2, príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006 alebo do stacionárnych pokladničiek umiestnených vo viacerých inštitúciách (napr. v školách, úradoch či firmách).

Pridal: DC
361

Knižnica P.O. Hviezdoslava v Prešove

Sídlo (adresa):
Levočská 1, 080 01 Prešov
Telefón:
051/7723551
Mobil:
E-mail:
WEB:
http://www.kniznica-poh.sk
Facebook:
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK