Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Michal Vilec - Spomienkový večer na skladateľa

Neodmysliteľnou súčasťou histórie a bohatstva slovenskej hudobnej kultúry je hudobná tvorba a pôsobenie hudobného skladateľa Michala Vileca, ktorého cesty viedli (aj) do Prešova.


Príďte si spolu s nami pripomenúť tohto významného hudobníka, ktorý opustiť pozemskú púť pred 40 rokmi. Pôjde o hudobný večer, pozostávajúci z koncertnej časti a z rozprávania. Spomínať na Michala Vileca bude jeden z najvýznamnejších slovenských muzikológov, ťažiskovo sa zaoberajúci dejinami slovenskej hudby, prof. Ľubomír Chalupka.


Michal Vilec (1902 – 1979)
Rodák od Bardejova, maturoval v Prešove. Prestížne hudobné vzdelanie získal na Lisztovej akadémii v Budapešti, kde študoval klavír, dirigovanie, kompozíciu. Pôsobil v Čechách, Prešove, Košiciach a v Bratislave ako dirigent, dramaturg, riaditeľ konzervatória i Hudobného fondu. V roku 1968 získal cenu Jána Levoslava Bellu za skladbu Concertino pre trúbku a dvojitý sláčikový orchester. Autor tvorby pre sólové nástroje, komorné zoskupenia, zbory, orchester.


„Bol to zaujímavý a pritom skromný človek, pôsobil o. i. na čele prešovskej Mestskej hudobnej školy, keď Mikuláš Moyzes ako 70-ročný odišiel do dôchodku“ (Ľubomír Chalupka).

Pridal: Redakcia PIS
1399
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK