Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

MOZGOPRANIE - BRAINWASHING

Spoločný Slovensko Nórsky projekt kresleného humoru zameraný na manipuláciu s verejnou mienkou .


Mozgopranie – vyvoláva smiech..
Brainwashing resp. mozgopranie je celosvetovou aktuálnou témou pre politikov , novinárov sociológov, ale aj tajné služby. Ovplyvňovanie myslenie ľudí, radikalizuje postoje a správanie sa prostredníctvom mediálnych dezinformácii, manipulácie, fake news, hoaxov či konšpiračných stránok. Časť našej šedej kôry mozgovej je náchylná k spochybňovaniu racionálneho poznania a prijíma aj dômyselne formulované polopravdy . Marťanmi počínajúc, cez celosvetový hegemonizmus finančnej oligarchie až po marketing zázračných produktov. Prehlbuje nenávisť, xenofóbiu i extrémizmus a obrana voči tomuto fenoménu je mimoriadne náročná. Príspevkom k racionálnemu mysleniu je aj séria výstav na tému vymývania mozgu . „ Naša výstavná kolekcia je zostavená zo súťažných prác kresleného humoru, ktorú sme pripravili v spolupráci s nórskymi partnermi Norway Cartoonist Galery MiA v Drobaku, portálom kresleného humoru tOOns Mag a vďaka inštitúcii Active Citizens Fund – Slovakia, ktorá tento projekt podporila spolu s finančným grantom mesta Prešov. Výstavy sa zúčastnili aj autori Arifur Rahman, Firuz Kutal a kurátorka Kjersti Lilebo, ktorí majú záujem spolupracovať na projektoch pri rozvoji komunitnej kultúry aj nasledujúcom období” uviedol Peter Rázus z organizácie PRERAG.


Výstava je zostavená z tvorby popredných svetových autorov zastúpených M. Zlatkovským, O – SEKOEROM, K. Grondzielom, ale aj B. Perneckým, Ľ. Kotrhom či B. Kovaříkom. Mnohokrát je to smiech cez slzy, groteskná grimasa reagujúca na účelovú rezignáciu masovej spoločnosti či nekritickú dôveru atraktívnych gebuzín ... Turné kresleného humoru pokračovalo aj účasťou na zaujímavom street art a performance festivale Amplión – Nový kabaret & Pouličné umenie, kde autori kreslili svoje obrázky priamo na chodníkoch medzi ľuďmi a v polovici septembra ju uvidia aj diváci v Humennom.
Ďalšia spoločná slovensko nórska spolupráca je zameraná na stabilizáciu bilaterálneho partnerstva mimovládnych organizácii a samosprávy pri rozvoji kultúrnych aktivét a práci s publikom a v oblasti artmarketingu .


„Projekt 'Brainwashing' je podporený z programu ACF - Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“

Pridal: Redakcia PIS
600

WAVE

Sídlo (adresa):
Hlavná 121, 080 01 Prešov
Telefón:
Mobil:
00421 905 896 467
E-mail:
WEB:
http://www.wave.sk/
Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Wave-Club/377866438961977
Wave centrum nezávislej kultúry
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK