Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Max Kurth - maliar z Nemecka očarený šarišom

Druhý ročník umeleckého projektu Stretnutia na 49. rovnobežke je venovaný štyrom osobnostiam, ktoré zasiahli svojou umeleckou činnosťou do dejín umenia a kultúry nie iba v regióne, ale vo výraznej miere aj v zahraničí. Súčasťou každého večera je hudobná časť pozostávajúca z výberu salónnej hudby, ktorá mohla znieť v danej historickej epoche a lokalite, kde osobnosť pôsobila. Po prešovskom rodákovi a maliarovi Bogdanim, ktorého sme predstavili v júni a ktorého cesty smerovali až do Londýna, bude septembrové stretnutie patriť maliarovi, ktorý pricestoval z Nemecka a Prešovčanom sa stal vďaka tomu, že tu dlhé roky tvoril.


MAX KURTH sa síce narodil v nemeckom Sasku, no keď sa ako mladý adept maliarstva vracal v roku 1894 zo študijnej cesty po Európe, zastavil sa i v okolí Prešova, kde mu krása a malebnosť krajiny učarovala natoľko, že sa do tohto mesta o rok na to nie len vracia, ale ostáva tu žiť až do konca života. Príďte sa do Violy dozvedieť niečo viac o jeho umení i pôsobení v Prešove.


Hudobný program:
Výber z dobových koncertantných skladieb pre gitaru sólo dnes už neznámych dobových skladateľov nemeckej proveniencie 19. storočia: Bischoff H. , Decker-Schenk J. , Hubner I. G. H. , Kreutzer, a iných. Skladby týchto kleinmajstrov romantickej gitarovej hudby sa dodnes zachovali vďaka tzv. Dánskej knižnici. Vďaka tomuto koncertu ožije hudba dnes zachovaná výlučne pod katalógovými číslami Dánskej knižnice.


Účinkujú:
Andrea Sivaničová história
Soňa Pariláková moderovanie a umelecký prednes
Ondrej Veselý gitara


Vstupné: 2 €

Pridal: Redakcia PIS
476
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK