Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Šarišské hradné hry

Šarišské hradné hry Už 14 rokov sa konajú Šarišské hradné hry na hrade Šariš. V nedeľu 25.mája znova ožijú králi, princezné i poddaní. Tento rok si pripomíname 720.výročie udelenia mestských výsad kráľom Ondrejom III. Prvýkrát bude na hrade rytiersky turnaj na koňoch. Návštevníci budú od prvej po poslednú chvíľu vťahovaní do deja.


VEĽKÝ ŠARIŠ. Kráľ Ondrej III udelil Sasom z Prešova, Sabinova a Veľkého Šariša mestské privilégia. Udialo sa tak 28.  januára 1299. “Tieto výsady mali v dejinách nášho mesta veľký význam. Stalo sa slobodným. Výsadami sa mesto spolu s Prešovom a Sabinovom politicky i právne vyčlenili, ” informoval primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall, ktorý sa na tohtoročné Šarišské hradne hry mimoriadne teší. “Aj ja si vyskúšam dobový kostým a s radosťou sa ponorím do atmosféry časov dávno minulých, ” povedal primátor.


Hlavný program sa začne o 14.00 hod na hradnom nádvorí vystúpením šermiarov. “Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na krátke divadelné predstavenie, v ktorom sa udelia mestské výsady kráľom Ondrejom III. Potom bude následovať dobový oslavný tanec, do ktorého by sme radi zapojili aj samotných návštevníkov. Tohtoročnou novinkou bude rytiersky turnaj na koňoch, ” uviedla riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Mária Gáborová. Na hrade odznie i slávnostná salva.


Chýbať nebudú dobové jedlá, upečený chlebík v kamennej peci, ľudoví remeselníci, razenie mincí či drevený kolotoč. Program hier sa však začína už na samotnej ceste na hradné nádvorie. “Hostia sa budú zabávať už na lesnej ceste na hrad. Čakajú ich rozprávky a interaktívne scénky, kde ich budeme vťahovať do deja. Všetci sa majú na čo tešiť, ” zdôraznila M. Gáborová.


Dobovú atmosféru ochutnajú i tí, ktorí ostanú na lúke pod hradom. I tu budú vystúpenia sokoliarov, šermiarov či rôznych remeselníkov. “Pre deti tu bude nafukovací hrad, no môžu sa povoziť aj na koníkoch, ” prezradila riaditeľka.

Pridal: Redakcia PIS
2718
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK