Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Ukradnutý štát s diskusiou

Ukradnutý štát, film výraznej filmárky Zuzany Piussi, je dramatickým rozprávaním o novom type spoločenského zriadenia, v ktorom tradičné štátne štruktúry nahrádza mafia s oligarchiou. A o tom, ako urobiť, že sa o tom verejnosť nič nedozvie.


Po tom ako Ukradnutý štát zaháji festival Jeden svet vyráža jeho autorka a iní hostia na slovenské turné diskutovať s verejnosťou. Príďte s nimi viesť živý dialóg o stave krajiny.


Kauza Gorila predstavovala prelom v moderných dejinách Slovenska. Diera do steny konšpiračného bytu znamenala zároveň dieru do fasády demokratického štátu a vládnutia. Viedla nakoniec k pádu slovenskej vlády, ale vyniesla k vláde späť Roberta Fica, hoci bol tiež významným aktérom týchto aktivít. Túto periódu reflektoval film Zuzany Piussi Od Fica do Fica. Ukradnutý štát začal vznikať ako ohliadnutie za aktérmi práve tohto filmu. Krátko po začiatku nakrúcania došlo k zavraždeniu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a natáčanie nabralo iný smer. Vo filme vystupujú advokáti, blogeri, novinári a (bývalí?) agenti spravodajských služieb. Výsledný tvar reflektuje mechanizmy ovplyvňovania štátu aj verejnej mienky prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovania alebo naopak poskytovania určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť.


Po projekcii (75 min.) bude nasledovať diskusia s riaditeľkou Nadácie Zastavme korupciou, investigatívnou novinárkou a držiteľkou ocenenia Biela vrana Zuzanou Petkovou.


Projekcie a diskusie Ukradnutého štátu realizuje spoločnosť VIRUSfilm s finančnou podporou jednotlivcov a Audiovizuálneho fondu. Spoluorganizátorom podujatia je Wave - centrum nezávislej kultúry.


Trailer >> https://vimeo.com/356381360/8aee510aa4

Pridal: Redakcia pis.sk
834

WAVE

Sídlo (adresa):
Hlavná 121, 080 01 Prešov
Telefón:
Mobil:
00421 905 896 467
E-mail:
WEB:
http://www.wave.sk/
Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Wave-Club/377866438961977
Wave centrum nezávislej kultúry
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK