PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/podujatie/9768/aha_krasna_matematika-.html

Aha! Krásna matematika.

udalosť sa už konala < Prešov - Hlavná ulica < Vernisáž

Na medzinárodnej interaktívnej výstave v Prešove môžete rátať so zábavou.


Detské zážitkové centrum Aha! Miesto detských objavov prináša pod názvom Aha! Krásna matematika do Prešova novú medzinárodnú interaktívnu výstavu. Výstava je zapožičaná od etablovaného vedeckého centra Hevelianum v Gdaňsku a doplnená exponátmi z Univerzity v nemeckom Trieri. Výstava Aha! Krásna matematika bude sprístupnená od soboty 21.9.2019 v priestoroch na Hlavnej 69 v Prešove a potrvá do 22.12.2019. Návštevníci budú mať možnosť zistiť, že čísla, grafy a matematické zákony dokážu byť zábavné a že to ide aj bez kalkulačky či počítača.


Výstava ponúka neuveriteľnú cestu do sveta logických hádaniek a skladačiek. Vytvára priestor pre predstavivosť, kde sú tvary postavené z tangramov, blokov, či loptičiek a deti sa tak môžu nenápadne pomocou hry dostať do tajomstiev matematiky. Zistia, že matematika nie je strašiak, ktorému rozumie len pár vyvolených, ale že ju nájdeme vo všetkých oblastiach života. „Mnohé matematické zákony sa dajú krásne graficky znázorniť alebo rozpohybovať a takéto podanie je pre deti ľahšie pochopiteľné a atraktívnejšie. Okrem takéhoto „nenápadného“ učenia sa však deti môžu naozaj vyhrať so skladačkami a stavebnicami, každý si určite nájde niečo, čo ho zaujíma.“, približuje samotnú výstavu Petra Vancová z Aha! Miesto detských objavov.


Na výstave sa návštevníci pohrajú s Pytagorovou vetou, dozvedia o Eulerovej kružnici, Ludolfovom čísle, či Möbiovej páske. Tvorí ju viac ako 25 stanovíšť, ktoré dopĺňajú informácie na tabletoch. Zážitok z výstavy je jedinečným doplnením učiva na škole. Interaktívna forma je zárukou toho, že deti si odnesú dobrý pocit a možno im iný pohľad na matematiku pomôže lepšie ju pochopiť. Zuzana Banda, druhá zakladateľka Aha! hovorí o princípoch, ktoré sa snažia priniesť: „ Zatiaľ čo v klasickom formálnom vzdelávaní vnímame informácie predovšetkým prostredníctvom zraku, u nás chceme deťom umožniť zapájať aj ostatné zmysly. U detí je prirodzené, že nechcú ostať len pri vizuálnom vnímaní, ale túžia predovšetkým po hmatovom zážitku. Ak vytvoríme deťom možnosť aktívne zapojiť všetky zmysly v procese učenia, podporíme nielen ich záujem a motiváciu vzdelávať sa do budúcna, ale pomôžeme im zapamätať si takmer dvojnásobne viac!”.


Ilustračné video o výstave: https://www.youtube.com/watch?v=L5YEP6-gNSU


Výstava je určená pre deti od 6 do 99 rokov. Vítaní sú návštevníci z radov verejnosti aj organizované skupiny a školské triedy, pre ktoré je pripravený špeciálny program s lektorom.


Otváracie hodiny pre verejnosť počas pracovných dní a cez víkend:
Pondelok: zatvorené
Utorok: zatvorené
Streda: zatvorené
Štvrtok: zatvorené
Piatok: 14,00-18:00
Sobota: 14,00-18:00
Nedeľa: 14,00-18:00


Cenník platný pre verejnosť:
Jednotné vstupné: 3 Eur
Uplatňujeme zľavy pri rodinných lístkoch: 2 dospelí s 2 a viac deťmi 10% zľava
ZŤP a dôchodcovia : 1 Eur


Cenník pre školy:
Vstupné pre žiaka v rámci školy: 2,50 €
ZŤP v rámci školy: 1 €


Na mieste je možné platiť iba hotovosťou.


Otvorené pre školy (na základe rezervácie) Pondelok- Piatok: 8:30-14:30


MIESTO VÝSTAVY: Hlavná 69, 08001 Prešov, Slovensko


Viac informácií: na www.ahadeti.sk

 
  Vernisáž | Prešov - Hlavná ulica | Pridal: Redakcia pis.sk | čítané: 2067 krát |  diskusia (0)