Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Tajomstvá uchované v kronikách

Tajomstvá uchované v kronikách Mesto Prešov vás pozýva na unikátnu výstavu pri príležitosti 720. výročia udelenia mestských výsad. Výstavu s názvom Tajomstvá uchované v kronikách slávnostne otvoríme 30. októbra 2019 o 15.30 hod. v Krajskom múzeu v Prešove.


Výstava Tajomstvá uchované v kronikách, predstavená pri príležitosti 720. výročia udelenia mestských výsad, prezentuje vzácne autentické mestské, obecné, školské, spolkové a iné historické kroniky zo zbierok Štátneho archívu Prešov.


Otvorenie výstavy sa uskutoční v stredu 30. októbra 2019 o 15:30 hod. v Krajskom múzeu v Prešove.


Vstupné na otvorenie výstavy je zdarma, v ostatných dňoch podľa cenníka KM: http://tripolitana.sk/rakociho-palac-presov/info/


Výstavu pripravuje mesto Prešov v spolupráci s PKO, Prešovským samosprávnym krajom, Krajským múzeom v Prešove, Štátnym archívom v Prešove a Regionálnym vzdelávacím centrom Prešov.


Slovo kronika pochádza z gréckeho slova chronos - čas a označuje záznam udalostí, údajov, osôb a javov významných pre evidovanie, poznanie a pochopenie spoločenskej oblasti v postupnom časovom slede. Má historicko-dokumentačný a kultúrnopolitický význam. Kroniky sú prameňom poznania dejín našich predkov.


Kroniky sú vzácne najmä tým, že vznikali zväčša bezprostredne po významných udalostiach a tak tieto zachytávajú pomerne podrobne. Obecné kroniky sú systematickými záznamami o súčasných udalostiach miest a obcí.


"Na výstave sa prezentuje časť kroník, ktoré sú uložené v Štátnom archíve v Prešove. Vypovedajú o živote v danej dobe, o umení, školstve, zvykoch, povestiach. V niektorých kronikách nachádzame nakreslené ľudové motívy krojov, výšiviek, ktoré sa už nikde nenachádzajú. Pri dejinách obcí, kde sa nezachovali archívne dokumenty, kronika obcí, či škôl, niekedy poslúži, aby sme sa dozvedeli niečo viac o daným regionálnym dejinám, " uvádza Mgr. Ľubica Kováčová, riaditeľka štátneho archívu v Prešove.

Pridal: Redakcia PIS
737

Krajské múzeum

Sídlo (adresa):
Hlavná 86, 080 01 Prešov
Telefón:
051/ 773 4708
Mobil:
E-mail:
WEB:
http://tripolitana.sk/
Facebook:
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK